• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Foto: SVT-montageVisa alla (2)
Visa alla (2)

MP-politiker jämförde IS med KD och SD

Uppdaterad
Publicerad

Bara några timmar efter terrorattacken i Bryssel jämförde Nils Karlsson, MP, Islamiska staten, IS, med KD och SD i sociala medier. – Fruktansvärt opassande! säger fullmäktigekollegan Fredrik Sjögren (L).

Det är inte första gången som Malmöpolitikern Nils Karlsson orsakat en Twitterstorm. När Kristdemokraterna förra året hade valt ny partiledare, twittrade Karlsson: ”Så KD har en ny partiledare? Vet ni vem som mer var partiledare? Hitler.”

Miljöpartisten Nils Karlsson bär även titeln demokratikommunalråd i Malmö. Detta gör tisdagskvällens IS-jämförelse än mer olämplig, säger Liberalernas Fredrik Sjögren till SVT Nyheter:

– Att göra en sådan jämförelse samma dag som vi i Bryssel haft en terrorattack, med 30 oskyldiga döda, är under all kritik.

Nils Karlsson gjorde inlägget, sedan hans eget parti jämförts med IS. Detta är dock ingen förmildrande omständighet, anser Fredrik Sjögren.

– Oavsett vilken provokation han själv utsatts för, kan man i hans ställning inte bete sig som en grälsjuk tonåring som tänker att ”de är taskiga mot mig – då ska jag vara lika taskig tillbaka”.

Gruppledaren tonar ner

Miljöpartiets gruppledare i Malmö, Karolina Skog, vill tona ner händelsen.

– Om man bara ser det här inlägget är det klart att man reagerar. Men det är hämtat ur ett resonemang, säger hon.

Fredrik Sjögren menar att Nils Karlssons uppdrag att värna demokratifrågorna gör uttalandet extra olämpligt.

– Hans uppdrag är att leda arbetet för att öka demokratin. Det han gör är att splittra och vilja starta ett bråk.

Fredrik Sjögren anser det vore passande om Nils Karlsson bad om ursäkt – något som Karolina Skog inte tänker kräva av honom. Hon anser att frågan nu är utagerad.

– Jag har aldrig ens agerat på den. Jag har överhuvudtaget inte gjort någonting. Bara följt diskussionen och sett att han försökt förtydliga sig.

En sak kan dock Karolina Skog tänka sig att diskutera med sin miljöpartistiska kommunalrådskollega:

– Att vissa dagar, då det är mycket känslor i omlopp, ta det extra lugnt. Det är möjligtvis det jag tänker göra.

Kritiska utfall mot SJ

Förutom Twitterutspelen om IS och Hitler, uppmärksammades Nils Karlssons spontana reaktioner i sociala medier så sent som i helgen, då han på ett försenat tåg gjorde ett antal kritiska utfall mot SJ.

När SVT Nyheter når huvudpersonen själv på telefon, säger han sig inte vilja vila på hanen i fortsättningen.

– Jag har skrivit 60.000 tweets. Det kanske finns 4–5 stycken som inte håller Shakespears sonettklass, säger Nils Karlsson.

– Jag tycker det finns ett egenvärde i att vi politiker visar att vi är vanliga, mänskliga personer som också är nåbara i sociala medier. Det är att ta ansvar för demokratin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.