Så här kan det se ut efter flitig användning av munskydd. Bilderna är tagna av vårdpersonal. Hör undersköterskan ”Linda” berätta mer i klippet. Foto: privat

Eksem och skavsår – så drabbas vårdpersonal av munskydd

Publicerad

Flera anställda som jobbar inom vården får hudproblem på grund av långvarig användning av munskydd. SVT Nyheter Skåne har pratat med några vårdanställda som vittnar om olika typer av hudbesvär som orsakas av munskydd.

En av dem som SVT har pratat med, vill vara anonym. Vi kallar henne ”Linda”.

Hon jobbar heltid inom äldreomsorg och brukar ha munskydd på sig många timmar under sin arbetsdag.

– Jag tycker att det är viktigt att ha munskydd för vårt och patientens bästa, men det är mycket besvärligt. Jag får eksem- och acneliknande utslag i ansiktet, nässår och näsblod, säger ”Linda”.

Vill ha extrapauser

Hur ska man lösa det här problemet tycker du?

– Att vi till exempel får extra pauser typ 10-15 minuter varannan timme. Då får man gå ut och andas frisk luft utan munskydd. Det kan hjälpa så att huden får vila lite och må bra, säger ”Linda”.

Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.