Kenth Olsson är lokalhistoriker. Foto: Henrik Nordell

Museet hittade unika dokument av en slump

Uppdaterad
Publicerad

Unika dokument från Kristidsnämnden låg på en vind på Åhus museum. Nu ska de granskas av kommunarkivarien.

I samband med en röjning på Åhus Museum hittades en stor mängd dokument på vinden. Det visade sig vara dokument från tiden runt andra världskriget. Med hjälp av dem går det att få en unik inblick i hur invånarna i Kristianstads levde under kristiden. Det handlar bland annat om Kristidsnämndens kontakt med enskilda människor.

-  Det händer då och då att man hittar kommunala handlingar på någon vind eller i en ladugård, men det är inte vanligt. Det vi sett här är exempelvis en ansökan från en person som skulle köpa nya gummistövlar. Det kunde man inte köpa i butik hursomhelst. Detta är en del av vårt kulturarv, säger Niklas Madell, kommunarkivarie.

Kommer bli tillgängliga för allmänheten

Dokumenten ligger fortfarande kvar på vinden. En del är mögelskadade och experter ska avgöra ifall de går att sanera. De kommer så småningom att lämnas över till kommunarkivet för en mer detaljerad genomgång. De nyfunna papperna kan ge en unik inblick i hur invånarna i Kristianstad levde för 70 år sedan.

– Med hjälp av detta kan man se vad som var mest eftertraktat och hur byråkratin har ändrat sig. Många beklagar sig i dag över en byråkrati, men det var inte i närheten av hur det var under kriget. Det var ransonering på kaffe fram till 1950-talet, säger Kenth Olsson, lokalhistoriker.

Efter att dokumenten flyttats till kommunens arkiv och katalogiserats, kommer de att bli tillgängliga för allmänheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kristianstad

Mer i ämnet