Love Truvandi hittade tillbaka till livsgnistan genom musiken. Foto: Linda Ekström/SVT

”Varje gång jag mår dåligt och sjunger känns det bättre”

Uppdaterad
Publicerad

På Malmö museer öppnar nu utställningen ”Musik bakom galler”. Där får vi möta några kvinnor som skapat musik och gett ut en skiva under sin tid i fängelse. En av dem är Love Truvandi från Malmö.

– Musik är ju livsgnistan, det ger hopp. För mig är det min terapi. Varje gång jag mår dåligt och sjunger känns det bättre, säger Love Truvandi.

Till grund för utställningen ligger skivan ”Hinseberg” där fem kvinnor på anstalten med samma namn fått skriva och spela in musik.

TV: Se hela inslaget om Love här

Initiativtagare till projektet är malmömusikern Sara Thuresson som fick idén när hon såg filmen Walk the line, där Johnny Cash spelar på fängelser.

– Det var när jag såg filmen som idén föddes. Jag kände att det fanns en möjlighet att använda musiken till något positivt, vilket många av de här tjejerna har känt när vi spelade på fängelset, berättar Sara Thuresson.

”Jag satt mest själv i min lilla cell”

För Love Truvandi från Malmö vaknade musikintresset på högstadiet. Men  livet ville annorlunda.

Efter år av problem med droger åkte hon fast för smuggling av kokain och hamnade i fängelse. Det första året i isolering.

– Jag satt mest själv i min lilla cell. Det var en väldigt tuff tid. När jag tänker tillbaka får jag väldigt ruggiga känslor och får kalla kårar, berättar Love.

Vill fortsätta med hopp

Men när Sara Thuresson och hennes piano gjorde entré på anstalten kom vändningen.

– Sara fick igång något inom mig så att jag kunde få ut mina känslor på papper, menar Love.

– Om jag inte fått den gnistan jag fått nu att hålla tag i, så hade det nog varit lätt för mig att falla igen.

Nu har Love avtjänat sitt straff. Och efter flera år av trassligheter vågar Love nu se ljust på framtiden igen. Och musiken har stor betydelse.

– Jag vill fortsätta att skriva musik. Det finns inget annat jag vill jobba med, inget annat jag kan tänka mig att göra över huvud taget, säger Love.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.