Att muslimer ska kunna begravas i Börringe har skapat splittring i byn. ”Vi lever sida vid sida och ska också kunna begravas sida vid sida”, menar Louise Wetterlund, kyrkoherde i Svedala församling. Foto: Patrik Cegrini och Gunilla Fritze

Muslimsk begravningsplats i Börringe väcker känslor

Uppdaterad
Publicerad

Muslimer ska kunna få sin sista vila på den nya begravningsplatsen i byn Börringe, öster om Svedala.

– Vi har inventerat våra fyra kyrkogårdar i församlingen och kommit fram till att här är bästa platsen, säger Louise Wetterlund, kyrkoherde i Svedala församling.

Men beskedet har väckt känslor och runt 60 personer skrev under en protestlista som överlämnades till församlingen

Det behövs fler gravplatser för muslimer i Skåne. Malmö har sagt upp avtalet med de mindre församlingarna som möjliggjorde att begrava avlidna muslimer i Malmö. Det råder nu platsbrist på den muslimska begravningsplatsen i närheten av Rosengård och därför får församlingarna nu hitta egna lösningar.

– Jag ser muslimer som systrar och bröder. Vi lever sida vid sida och ska också kunna begravas sida vid sida, säger Louise Wetterlund, kyrkoherde i Svedala församling.

Hon säger att alla har rätt till en värdig begravning och en värdig begravningsplats.

Protester samlades in

När det blev känt att det skulle anläggas en muslimsk begravningsplats i Börringe gjorde Göran Cajhagen en namninsamling.

– Varför ska vi ta hand om dem när de har avlidit. Det bor inga sådana här ute, säger han.

60 personer skrev på protestlistan som överlämnades till ledningen för församlingen. När Göran Cajhagen fick veta att han inte kunde stoppa den muslimska begravningsplatsen gick han ur kyrkan.

– Ja, det gjorde jag. Jag tycker det är fel att muslimerna ska ligga här. De kan ligga i Svedala.

Splittrade åsikter i byn

Men alla i byn håller inte med.

– Jag och många i min ålder delar inte den uppfattningen, säger Helene Kullberg, som bor i Börringe.

Hon tror att det är äldre personer som skrivit på protestlistan och att de gjort det av rädsla.

– Jag tycker det är att leva i en ankdamm och den som kom med detta bor längst från kyrkogården, säger Anita Elofsson, som bor mitt i byn.

Hon säger att hon tycker namninsamlingen är ”löjlig”.

– Vi begraver ju sällan hela kroppar idag. De flesta kremeras. Så länge det finns plats är det ju inget problem, säger Anita Elofsson.

Ansvar för begravningsplatser i Sverige:

Svenska kyrkans församlingar och kyrkliga samfälligheter är huvudmän för begravningsverksamheten i landet med undantag Stockholms och Tranås kommuner, där det är kommunerna som är huvudmän.

Alla som är folkbokförda i Sverige betalar en obligatorisk begravningsavgift via sin skattsedel­. Detta gäller oavsett trosuppfattning och är en avgift som skall täcka en del av de kostnader som uppkommer i samband med ett dödsfall.

Källa: begravningar.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.