Muslimsk gravplats i Odense skändad

Publicerad

Ett femtiotal gravstenar har vandaliserats på en muslimsk gravplats i danska Odense.

En muslimsk gravplats i Odense utsattes under helgen för grov vandalisering. Enligt Fyns polis har ett femtiotal gravstenar välts och slagits sönder.

– Det här är något av det lägsta, säger vaktchefen Hans Frederiksen fra Fyns Politi till Danmarks radio.

Gravstenarna och annat tillbehör ligger utspridda över hela gravplatsen. Det finns inga bevis för vem som kan ha gjort det. Motivet är därför okänt.

Gravplatsen hör till Odense Kommun som nu skall  kontakta alla anhöriga för att få hjälp att få sakerna tillbaka till deras rätta platser.

Chock och vrede hos de anhöriga

En av dem som har blivit drabbad är Mirna Ugljen från Odense. Hon är dotter till en far, som begravdes på platsen för 17 år sedan då Mirna Ugljen var 12 år, och hon är både arg och ledsen över det som hänt.

-Det har varit en samlingspunkt för familjen under de 12 åren. Vi kom hit klockan 12 idag och skulle lägga blommor och fick en chock när vi såg vad som hade hänt, säger hon till Danmarks radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.