Damon Tojjar vill att målet går tillbaka till Malmö tingsrätt och görs om. Foto: Linda Fridh/SVT

Mutbrottsdömd läkare vill att rättegången görs om

Uppdaterad
Publicerad

Vårdinnovations före detta vd Damon Tojjar dömdes tidigare i våras till tre års fängelse för bland annat grovt mutbrott. Nu vill han att domen ogiltigförklaras och att hela rättegången görs om.

Damon Tojjar överklagar domen om grovt givande av muta genom sina två advokater Lars Kruse och Kristoffer Ståhl. Tojjar hävdar att det förekommit rättegångsfel och anför att en av rättens nämndemän varit jävig. Han vill därför att målet går tillbaka till Malmö tingsrätt och görs om.

”Hon har en ekonomisk relation till målsägaren. Hon har en mångårig och nära relation med kallade vittnen i målet, vilka är starkt kritiska till Damon Tojjar och verktyget Vårdexpressen”, skriver försvaret om nämndemannen i yrkandet.

Vårdexpressen

Enligt Tojjars advokater har nämndemannen haft inkomster från Region Skåne som är målsägande i målet. Under 2018 då upphandlingen av Vårdexpressen ägde rum erhöll hon 423 000 kronor från regionen och under 2019 117 000 kronor.

Nämndes i rätten

Frågan om nämndemannens ställning togs upp i början av mutbrottsrättegången av en av de åtalade tjänstemännens försvarare.

Det framkom då att nämndemannen tidigare varit anställd som läkare i Region Skåne samt att hon även är gift med en skånsk politiker. Tingsrätten hade kännedom om förhållandena men ansåg inte att det förelåg någon jävssituation eller hade några invändningar.

Enligt uppgift till SVT har nämndemannen under en tid haft en ledande position vid Primärvårdens utbildningsenhet, en anställning som upphörde för två år sedan.

”Jag har tidigare varit anställd i regionen vilket jag uppmärksammade domaren på före rättegången. Hon bedömde då att det inte förelåg jäv”, skriver nämndemannen till SVT.

Rådman Ann-Louise Roos skriver i ett mejl till SVT på måndagen: ”Jag har ingen åsikt om det som anförs i överklagandet.”

Tjänstemännen överklagar

Även försvararna till de två tidigare regiontjänstemän, som dömdes till två respektive två år och tre månaders fängelse, överklagar domen till hovrätten.

Också kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption överklagar anslutningsvis tingsrättens dom.

– Jag tycker att man ska pröva om även den andra tjänstemannen blivit mutad, säger kammaråklagare Thomas Forsberg till SVT Nyheter Skåne.

– Utöver det yrkar jag på straffskärpning av fängelsestraffets längd för alla tre dömda.

Regionen vill höja skadeståndet

Region Skåne har i tingsrätten yrkat på ett skadestånd på 23 488 746 kronor, som ska delas solidariskt mellan de tilltalade, för den skada som regionen lidit med anledning av de brott som begåtts.

Tingsrätten sänkte skadeståndet till 20 miljoner och menade att Region Skåne haft viss nytta av Vårdexpressen. Men nu kräver regionens juridiska ombud Johan Sigeman att det ursprungliga kravet står fast. ”Region Skåne har inte haft någon som helst nytta av pilotprojektet. Det bestrids att Region Skåne fått erfarenheter som kunnat tas till vara i andra sammanhang”, skriver han i överklagandet.

Utöver skadeståndet till Region Skåne ska de tre dömda solidariskt även betala skadestånd på nästan 8 miljoner kronor till Västra Götalandsregionen.

Artikeln uppdaterades den 28 juni 2021 med en kommentar från rådmannen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet