På den sjunde rättegångsdagen av den nya mutbrottsrättegången vid Malmö tingsrätt pågick fortfarande försvarets sakframställning för den mutåtalade vd:n Damon Tojjar. Foto: Illustration Kajsa Gillberg/SVT Design

Domaren till hårt angrepp mot advokat i mutbrottsrättegången

Uppdaterad
Publicerad

Domaren har tappat tålamodet med den mutåtalade Damon Tojjars försvarare. Vid flera tillfällen under den pågående rättegången om misstänkt mutbrott i Region Skåne har chefsrådman Dag Cohen rutit till:

– Det är en överrumplingsstrategi som inte hör hemma i svenskt rättsväsende, sa han i rätten på onsdagen.

På den sjätte rättegångsdagen pågick fortfarande försvarets sakframställning för den mutåtalade Damon Tojjar, läkare och före detta vd i Vårdinnovation, bolaget bakom it-verktyget Vårdexpressen.

En av Tojjars två advokater, Henrik Jacobsson, har lagt fram sin klients rättsliga invändningar mot Region Skånes skadeståndskrav.

Chefsrådman Dag Cohen har riktat skarp kritik mot att Tojjars försvarare dag efter dag fortsätter att lämna in nya bevisuppgifter mitt under pågående huvudförhandling.

– Det är en processföring som gränsar till det oacceptabla. Ni skapar en process i processen, sa rättens ordförande Dag Cohen, redan under måndagens förhandling.

På onsdagen hade domarens irritation ökat:

– Det är en överrumplingsstrategi som inte hör hemma i svenskt rättsväsende. Jag har jobbat i många år och aldrig sett något liknande, sa han inför församlingen.

Bestrider skadestånd

Advokat Jacobsson menar att Damon Tojjar inte orsakat Region Skåne någon skada när Vårdexpressen köptes in och pilottestades på några skånska vårdcentraler 2019.

En åsikt som tillbakavisades av Region Skånes advokat Gustav Nygren:

– Allt som levererats till Region Skåne har varit utan nytta eftersom allt har avbrutits, sa han på onsdagen.

Avtalet med Vårdinnovation avbröts efter SVT:s avslöjande om misstänkta oegentligheter vid upphandlingen av Vårdexpressen.

Damon Tojjar står åtalad för grovt givande av muta samt anstiftan till grov trolöshet mot huvudman. Två tidigare regiontjänstemän står åtalade för grovt tagande av muta samt grov trolöshet mot huvudman. Samtliga förnekar brott.

Andra rättegången

De tre åtalade dömdes i våras till mellan två och tre års fängelse samt till att solidariskt betala ett skadestånd på 28 miljoner kronor till Region Skåne och Västra Götalandsregionen.

Men domarna återförvisades av hovrätten på grund av jäv och därför tas nu rättegången om.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon får du hela härvan kring Vårdexpressen – förklarad på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdexpressen

Mer i ämnet