Advokaten: ”En unik rättegång”

Uppdaterad
Publicerad
Förra veckan inleddes rättegången i Kristianstad där tre fotbollsspelare åtalas för matchfixning. Målet är unikt eftersom en av spelarna faktiskt erkänner att han medverkat i läggmatcher.

Spelaren, som inte längre är aktiv vittnade under tisdagseftermiddagen. Han berättade hur han träffade växjöbon tillsammans med en av lagkamraterna.

– Vi fick veta att vi bara skulle göra en dålig match, berättade han. Och för det skulle vi få en liten hacka.

Efteråt, när Kristianstad vunnit matchen, ska han ha blivit kontaktad på nytt.

– Då säger de att vi är skyldiga dem en match.

När spelarna är motsträviga ska de ha understrukit kraven.

– De sa: vi vet var ni bor och jobbar, hävdade spelaren. Och att de ska se till att vi inte kan spela fotboll mer om vi inte går med på detta.

Han hävdar att de övertalades att själva satsa 50.000 kronor var på matchen. Och att de gick med på att dra på sig röda kort i andra halvlek.

Försvaret svarar

– Ja det är en ganska unik rättegång har jag förstått så det är absolut en viktig rättegång.

Detta sa spelarens advokat Esbjörn Svensson. Och han har rätt, detta är första gången en spelare i svensk fotboll erkänner att han har medverkat i läggmatcher. Utgången av denna rättegång kan sätta praxis för hur man rättsligt hanterar uppgjorda matcher i framtiden.

Han har spelat fotboll i Kristianstad FF sedan han var i de yngre tonåren. Idag har den 23-åriga spelaren lagt undan fotbollsskorna efter sitt erkännande.

– Min klient tycker att det är bra att den här förhandlingen har klarats ut nu. Han har varit ganska pressad och det kan man se av stämningsansökan också. Han har själv varit utsatt för utpressning, olaga hot med mera, säger Esbjörn Svensson.

Visade matchbilder

Under förmiddagens förhandling visade kammaråklagare Johan Lindmark sekvenser ur matchen mellan Kristianstad och Halmia den 12 oktober 2012, som är en av tre uppgjorda matcherna, enligt huvudvittnet, en av de åtalade spelarna. Han har erkänt sig skyldig till matchfixning.

I samband med den här matchen vann de två misstänkta huvudmännen, en 44-årig storspelare från Växjö och en tidigare dömd 34-åring från Landskrona, 200.000 respektive 76.000 kronor hos olika spelbolag.

Enligt åtalet har spelarna blivit tvingade, till och med hotade till livet för att påverka matchresultat – genom att släppa in mål, dra på sig varningar och röda kort för att odds-spelet på de uppgjorda matcherna ska gå in.

Sex åtalade

Sex personer har åtalats för den omfattande matchfixningshärvan i Kristianstads FF. Fyra av dem är tidigare spelare och de andra två ska ha mutat och hotat spelare. De två anses vara huvudmännen, den ene från Landskrona och den andre från Växjö. De figurerar i flera utredningar och har suttit häktade sedan i somras.

Förutom grovt givande av muta så åtalas männen för utpressning, två punkter av olaga tvång och försök till utpressning samt övergrepp i rättssak.

Mutskandalen inleddes i oktober 2014 då en spelare åtalades för grovt givande av muta, vilket var landets första åtal gällande matchfixning. Han friades, men det kom fram att flera spelare med anknytning till KFF hade varit delaktiga.

I juni i år berättade en annan före detta spelare för polisen om sin inblandning i matchfixning. Det blev startpunkten för den nya utredningen på riksenheten mot korruption.

– Jag blev övertalad att spela dåligt i matchen mot Limhamn-Bunkeflo.

– Vi skulle få en liten hacka för det, berättar spelaren som erkänt att de skulle spela dåligt och förlora.

Kammaråklagare Johan Lindmark berättar att spelaren, som erkänt, slutar med fotboll sedan han trätt fram och erkänt för polisen men han har fortsatt kontakt med de två huvudmännen. Han hävdar att de krävde honom på pengar i början på sommaren 2015.

Försvaret tillbakavisar

Men försvaret anser inte att åklagarens bevisning håller.

– Jag anser inte att åklagaren hittills har kunnat visa att rör sig om uppgjorda matcher,  säger advokat Jonas Karlsson, som försvarar den 34-åriga landskronabon.

– Det finns tre domare på plan och gott om funktionärer på läktaren. Någon borde ha reagerat om det var frågan om läggmatcher.

Rättegången pågår i fyra dagar.

De åtalade

Visa

Växjöbo. Misstänkt för givande av muta, utpressning, två fall av olaga tvång samt försök till utpressning. Häktad.

Landskronabo. Misstänkt för utpressning, försök till utpressning och två fall av olaga tvång. Häktad.

KFF-spelare. Aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv och avstängd från Svenska fotbollförbundet efter tidigare åtalet i Jönköping, där åtalet ogillades. Misstänkt för grovt givande av muta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet