Husägarna förlorade kampen mot Myresjöhus

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll domen i målet mellan småhusföretaget Myresjöhus och 34 ägare med fukt- och mögelskadade hus. Husägarna förlorade och tvingas betala miljonbelopp i rättegångskostnader.

– Det här tyder på att vi som konsumenter har ett väldigt dåligt skydd. Politikerna borde kanske börja fundera på vad som kan göras för att stötta husköpare, säger Jan Ivarsson, en av husägarna I Svedala som nu har förlorat mot Myresjöhus i hovrätten.

Så här skriver domstolen:

Enstegstätade hus

”Hovrätten konstaterar att entreprenaden utförts på ett sätt sommotsvarar fackmässig standard vid tidpunkten för uppförande av husen och att någon vårdslöshet inte kan läggas Myresjöhus till last vid valet av den enstegstätade fasaden. Myresjöhus ska därför inte åtgärda felen eller betala skadestånd till fastighetsägarna för de uppkomna skadorna.

Ekonomisk smäll

Hovrätten menar att branschen som helhet inte insåg riskerna med fasadkonstruktionen och att inget heller har framkommit som visar att Myresjöhus trots det borde ha insett riskerna.

Förutom att husägarna inte får någon ersättning så åker de på en rejäl ekonomisk smäll.

Eftersom de förlorade tvisten ska de betala Myresjöhus rättegångskostnader i både tingsrätt och hovrätt. Det handlar om drygt 1,2 miljoner kronor som de ska betala tillsammans. Cirka 35 000 kronor var.

De måste också stå för sina egna rättegångskostnader.

Myresjöhus nöjda

Myresjöhus i småländska Vetlanda kommun frias alltså helt från ansvar och är förstås mycket nöjda med domen.

– Det här är ett viktigt besked för hela byggbranschen. Vid den tidpunkten som husen byggdes var metoden vedertagen, säger Peter Savin, Myresjöhus advokat i målet.

Men här finns ju ett antal fastighetsägare som står där med fel på sina hus, vad ska de göra nu?

– Vi tycker att de redan från början skulle tagit kontakt med försäkringsbolagen. Det finns ju byggfelsförsäkringar för sådant här, menar Savin.

Han får medhåll av Myresjöhus vd.

– Man kan inte säga att det finns några vinnare i det här fallet. För mig är det viktigt att kunderna nu kan vända sig till respektive försäkringsbolag, säger Mikael Olsson, vd för BWG Homes/Myresjöhus.

Vill driva vidare

Alf Rydberg bor i en av de aktuella villorna i Svedala, och tillhörde de som tidigare hade dömts att få ersättning i tingsrätten.

– Jag är rätt så upprörd, säger han.

Han köper inte att Myresjöhus inte kan hållas ansvariga för fuktskadorna bara för att de inte kände till fasadtypens brister vid tiden för byggandet.

– Både du och jag som lekmän förstår att kan inte fukt komma ut så händer någonting. Den här lösningen där man inte har någon avluftning kan rimligtvis inte fungera.

De boende i de 34 husen ska tillsammans överväga att försöka ta fallet vidare till Högsta domstolen.

-Vår advokat ska analysera domen och sedan ska vi ha ett områdesmöte där vi tittar på möjligheten, säger Rydberg.

Dömdes i tingsrätten

Eksjö tingsrätt dömde Myresjöhus att betala reparationskostnader på mellan 100.000 och 400.000 kronor till de 23 husägare som köpt husen i första hand. 12 husägare som köpt ett identiskt hus med identiska fuktproblem fast i andra hand, skulle inte få en krona.

Både husägarna i Svedala och Myresjöhus överklagade tingsrättens dom.

Fakta enstegsfasad

Enstegsfasad är en fasad utan luftspalt. Ett tunt lager puts läggs på cellplast. Sedan följer en gipsskiva, plastfolie, träregel med isolering och längst in innerväggen som ofta är putsad. Under 2000-talet har det byggts 30.000 villor och många flerfamiljshus i Sverige med enstegsmetoden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Enstegstätade hus

Mer i ämnet