Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klottret på väggen i Östra Sallerups kyrka hittades av Petter Jansson – men de latinska orden var svåra att tyda. Foto: Linda Ekström/SVT

Tusenårigt klotter i Östra Sallerups kyrka avkodat – präst misstänks ligga bakom

Uppdaterad
Publicerad

När Petter Jansson hittade väggskriften i Östra Sallerups kyrka utanför Hörby var den ett mysterium. Men nu har språkvetare vid Göteborg universitet hjälpt till att tyda den latinska texten från medeltiden.

– Den är lite svår att se, man måste lysa med en ficklampa, säger Petter Jansson, byggnadsantikvarie, som trots svårigheterna att se skriften lyckades spåra upp den på kyrkväggen.

Svårt att tyda

Men vad det stod var svårt att se och än svårare var det att förstå den latinska innebörden. Med professionell hjälp från Göteborgs universitet har bokstäverna och meningen nu blivit klarare.

– Där står ”Celestem dominum terrestrem dic fore dompnum” säger Petter Jansson.

Det kan översättas till ”Kalla den himmelske härskaren för dominus, och den jordiske härskaren för domnus”.

– Det är en språklig diskussion om vem som ska få kallas dominus, säger Petter Jansson och tror att texten skrivits dit av en präst eller munk på 1100-talet.

Klotterplank

Utöver textraden finns fler tecken på väggen.

– Det är som ett klotterplank från medeltiden! Rygghåren reser sig på en, säger Petter Jansson.

Se i inslaget ovan när Petter Jansson visar och berättar om kyrkans mystiska klotter.

Så här har Göteborgs universitet arbetat fram att texten sett ut från början. ”Celestem dominum terrestrem dic fore dompnum” betyder ”Kalla den himmelske härskaren för dominus och den jordiske härskaren för domnus”. Foto: Anna Blennow

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.