Flera döda gräsänder i Malmö. Foto: Kenneth Bengtsson, Fågelskydd Spillepeng

Mystisk fågeldöd i Malmös parker

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har ungefär 150 döda och sjuka fåglar hittats runt om i Malmös parkområden. Det rör sig framför allt om simänder, däribland gräsänder men även några viggar och någon mås.

Malmö stad utreder nu orsaken till fågeldöden och har skickat flera fågelkroppar för analys och obduktion till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Vi undersöker om fåglarna kan ha drabbats av någon sjukdom, om det till exempel kan vara fågelinfluensan igen. Vi har skickat fåglar till SVA och väntar på obduktionssvar därifrån, säger Anna Hallengren, ekolog vid fastighets- och gatukontoret i Malmö.

Dammar och kanaler provtas

Malmö stad har tillsatt mer luftning och pumpning av vattnen i områdena för att försöka förbättra vattenkvalitén för fåglarna.

– Vi utreder även om det har med vattenkvalitén att göra, om det skett utsläpp eller bildats algtoxiner som kan ha förgiftat fåglarna. Våra mätningar har dock inte visat på några förhöjda värden, säger Anna Hallengren.

Kan ha förgiftats

Malmö stad arbetar utifrån flera teorier och utesluter inte att fåglarna kan ha blivit förgiftade av någon illvillig person.

– Fåglarna har hittats i ett relativt isolerat område, i Slottsparken, kanalen och i vissa delar av Pildammsparken i Malmö, säger Anna Hallengren.

Blodiglar i ögonen

Men hittills har ännu ingen fått fram vad det beror på att fåglarna i Malmö insjuknat och dött i stor omfattning i sommar.

– Vi har dock upptäckt att många fåglar har blodiglar i bland annat ögonen.

Vad kan det tyda på?

– Det är svårt att förutspå. Det kan vara en parasit, en infektion eller en annan sjukdom, säger Anna Hallengren, ekolog vid fastighets- och gatukontoret i Malmö.

– I nuläget kan jag inte ge några andra besked, tillägger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.