Mona Jönsson och kollegorna på IVA i Lund har haft ett tufft år och hoppas på lite återhämtning när sjuktalen minskar. Foto: Johan Dernelius

Iva-sköterskan efter mardrömsåret: ”Börjar se ljuset”

Uppdaterad
Publicerad

Nu när smittotalen sjunker och vaccinationsgraden ökar har det blivit något lugnare på Skånes intensivvårdsavdelningar. Men än är det inte läge att slappna av.

– Nu har vi en dipp här, men vi har sett det tidigare så jag tycker inte vi får vara för snabba, säger undersköterskan Mona Jönsson.

Det senaste året har varit svårt för de flesta av oss, men för personalen på Skånes universitetssjukhus intensivvårdsavdelningar har det sannolikt varit tuffare än för många. Det är en miljö som är uppbyggd för att klara krislägen, men för personalen har pandemiåret inneburit mer skyddsutrustning, längre arbetsdagar och indragen semester.

– Jag jämför oss faktiskt med folk som återvänt från krig. Ingen förstår vad de har varit med om, mer än att det var jättehemskt. Om man inte själv varit i stormens öga är det svårt att förstå vad det gör med oss, säger Mona Jönsson.

Coronavirus i Skåne

Avlöst varandra

Virusets vågor har avlöst varandra och har stundtals gjort det omöjligt för personalen att återhämta sig. När patienterna blev fler så blev också övertid en självklarhet.

I oktober fick personalen veta att det inte blir tal om någon semester.

– Det längsta jag har varit ledig sedan oktober är nog tre dagar, säger Mona Jönsson.

Hoppas på semester

Nu när smittotalen och antalet inlagda på iva sjunker ser utsikterna för ledighet i sommar något bättre ut, men Mona vågar inte gå händelserna i förväg.

– Jag ska ha tidig semester detta året och jag är så orolig att jag inte får den. För vi behöver alla vara lediga i mer än två eller tre dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet