I den här poolen badade flera Hörbychefer nakna under konferensen. Foto: Bernard Mikulic

Efter fackens anmälan: Nakenbadande chefer ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Nu meddelar det politiska kommunstyret i Hörby att de trots allt kommer att genomföra en utredning om det uppmärksammade nakenbadsskandalen under en chefskonferens i början av september.

När skandalen uppmärksammades i media förra veckan meddelade SD-M-styret i Hörby att kommundirektören Lena Mårtensson Stenudd fått i uppdrag att hantera den uppkomna situationen.

Beskedet från Lena Mårtensson Stenudd blev att chefen i fråga hade bett om ursäkt och att frågan därför inte behövde utredas.

Flera fackförbund krävde utredning

Men sex fackförbund nöjde sig inte med svaret utan lämnade under torsdagen in 6:6a-anmälan, enligt arbetsmiljölagen, med krav på att chefskonferensen utreds.

Och under torsdagkvällen meddelade kommunens politiska styre att en utredning nu kommer göras trots allt, något Skånska Dagbladet var först att berätta om.

– Vi välkomnar att facket nu har gjort en 6:6a-anmälan så att kommunledningen kan agera, säger kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) till SVT Skåne.

Har det inte varit möjligt att utreda saken tidigare, menar du?

– Innan har det bara varit rykten, det har ju inte funnit nånting att gå på. Man kan inte sätta igång en sådan här utredning som facket begär utan underlag, säger Cecilia Bladh in Zito.

Cheferna skickas inte hem under utredningen

Det var på en konferens den 3 september på Örenäs slott i Landskrona som incidenten med de nakenbadande cheferna inträffade. Ett 40-tal chefer var samlade och kommunen har betonat att alla på konferensen betalade för sin egen dryck.

Det har sedan florerat rykten och spekulationer kring konferenskvällens utvecklning. Fackens 66A-anmälan är anledningen till att händelsen nu ska utredas. Och enligt kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito kommer utredningen att påbörjas omgående.

– Ja, förhoppningsvis redan imorgon, men först måste vi ta in en extern utredare och det kan ju ta sin tid.

Oppositionen kräver att de chefer det handlar om ska skickas hem under utredningen, kommer ni att göra det?

– Det var väldigt många chefer med på den där konferensen. Vi har 35 till 40 chefer i kommunen och kan inte skicka hem alla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikterna i Hörby

Mer i ämnet