Nanopartiklar ska jaga cancerceller

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Malmö högskola har i laboratoriemiljö hittat en metod att leta upp cancerceller som ger metastaser.

Förhoppningen är att man i framtiden ska kunna hitta och behandla metastaser hos cancersjuka på ett tidigare stadium och att man ska slippa biverkningar av cellgifter.

Hittills har det varit svårt att hitta cancerceller som bildar metastaser (dottersvulster). De är närmast experter på att gömma sig för kroppens immunförsvar, också för forskarna.

– Cancercellerna är väldigt luriga. De vill inte bli hittade. De vill klara sig och leva i kroppen, medan vi gör allt vad vi kan för att få tag på dem, säger Anette Gjörloff Wingren, docent i immunologi.

Slipper bieffekterna

Nu är alltså forskarna på Malmö Högskola tillsammans med tyska forskare på väg att lösa problemet, och det med hjälp av nanopartiklar, det vill säga små plastkulor, som man kan utrusta med vissa instrument för att komma så nära de struktureer man vill hitta som möjligt.

– Vi har byggt in handtag i plastkulorna och försett dem med fickor som kan binda till strukturerna på cellytan, säger Börje Sellergren, professor i biomedicinsk teknologi vid Malmö högskola.

Malmöforskarna har alltså inriktat sig på de svåraste cancercellerna, de som bildar metastaser. Det återstår att göra försök på först djur och sedan människor. Det ser ljust ut, och om det håller vad det lovar så kommer man att kunna upptäcka metastaser mycket tidigare, och då också sätta in behandling tidigare. Man kan då undvika de svåra biverkningar cellgifterna ger idag med skador på inre organ, håravfall och annat.

– Ja, vi slipper bieffekterna om vi kan rikta medicin enbart till cancercellerna, säger Anette Gjörloff Wingren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.