Lucas Johansson, Samaritens regionchef, ser allvarligt på det här. Foto: SVT

Efter spetsade kaffet – morfinmedicin stulet ur ambulanser

Uppdaterad
Publicerad

Den skånska ambulansentreprenören Samariten har drabbats av stölder av narkotikaklassade läkemedel.

– Det ser vi väldigt, väldig allvarligt på. Det är polisanmält. Vi har informerat de fackliga parterna och vi förhöjt våra narkotikakontroller, säger Lucas Johansson, Samaritens regionchef.

Samariten upptäckte i fredags att fem ampuller med narkotikaklassat läkemedel stulits från olika väskor i ambulanser och ur förråd. Läkemedlet innehåller morfin.

Samariten misstänker att det är någon anställd som sågat av ampuller och tömt dem på innehållet.

Stölderna och nyheten om att personal spetsat en kollegas kaffe med urindrivande läkemedel kommer olägligt för Samariten. Region Skåne beslutade i veckan att starta en ny upphandling av ambulansverksamheten.

”Ser allvarligt på det här”

Men Lucas Johansson tror inte att händelserna ska påverka Samaritens möjligheter att vinna upphandlingen.

– Jag hoppas att detta visar på att vi som arbetsgivare och organisation tar sådana här saker på största allvar, att vi inte sopar något under mattan, säger Lucas Johansson.

Efter SVT:s intervju har Samariten informerat Region Skåne om händelsen då kollegor spetsade en nyanställds kaffe med urindrivande läkemedel.

– Vi ser givetvis allvarligt på det. Det är väldigt olämpligt uppträdande. Leverantören har vi stort förtroende för, säger Joanna Linde, hälso- och sjukvårdsstrateg vid Region Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.