Kotada Yonus är grundaren bakom den arabiskspråkiga nättidningen Aktarr. Foto: Ida Roos

Nättidning i Malmö raderar hundratals kommentarer efter Lars Vilks död

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals personer har lämnat hatkommentarer på den arabiskspråkiga nättidningen Aktarrs sociala medier. Detta efter att tidningen rapporterat om konstnären Lars Vilks död. Flera personer skriver bland annat att han förtjänade att dö och att det var guds vilja.

Det var den 3 oktober som Lars Vilks och två av hans livvakter omkom i en bilolycka på E4 i Markaryd. Händelsen har väckt stor uppmärksamhet internationellt och när den Malmöbaserade nättidningen Aktarr rapporterade om det blev reaktionerna många.

Flera personer uttryckte starkt hat mot konstnären i nyhetstjänstens sociala medier där de bland annat skrev att han förtjänade att dö.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

– Det var inte bara elaka kommentarer som ”vi hatar honom”, utan det var hat mot grupper generellt och kommentarer som att ”han borde dött för länge sedan”. Det är inte acceptabelt, säger Kotada Yonus, grundaren bakom Aktarr.

Vill anlita AI-tjänst

Hundratals hatkommentarer om Lars Vilks död har nu raderats från Aktarrs sociala medier, men då det endast finns en person som modererar kommentarerna tar det tid att komma åt alla. Nu överväger Aktarr att köpa in en AI-tjänst för att förenkla modereringen av kommentarer.

– Vi tar det väldigt seriöst. Vi har diskuterat med ett företag som jobbar med AI för att se hur vi kan träna teknologin till att filtrera kommentarer eller meddela när vi behöver granska eller radera kommentarer, säger Kotada Yonus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Mer i ämnet