Familjen Sjögren är en av de barnfamiljer som är ute i naturen så mycket som möjligt. – Jag tycker bättre om att vara i skogen än att vara inne, säger dottern Thea Sjögren. Foto: Nellie Erberth, SVT

Naturen nya vardagsrummet för skåningar i virustider

Uppdaterad
Publicerad

När skånska köpcentrum ekar tomma och de flesta evenemang har ställts in på grund av risken för coronasmitta, lockar naturen istället. Det är något man har märkt av på Stenshuvuds nationalpark.

– Vi hade fler besökare än vanligt föregående helg och veckan som varit, berättar Simon Lundin, naturvägledare på Stenshuvuds nationalpark.

Han ser inga risker med att många söker sig till nationalparken samtidigt.

Coronavirus i Skåne

– Så länge man inte samlas i stora grupper, så ser jag inga risker. Det är gott om plats i nationalparken, säger Simon Lundin.

Guidade turer har ställts in

Inne på besökscentret Naturum är det däremot helt folktomt denna tisdagseftermiddag när SVT kommer på besök.

– Det har varit färre än det brukar vara. De flesta som kommer hit har varit ute och vandrat.

För att undvika grupper har naturvägledarna ställt in alla guidade turer under april. De hoppas kunna komma igång igen i maj, men förebereder sig samtidigt på en större anstormning besökare än normalt under påsk.

– Med tanke på att konstrundor och annat är inställt, är nog detta en plats man kanske väljer att besöka istället, säger Simon Lundin.

Hoppas fler upptäcker naturen

Han hoppas att coronaoron kan leda till att fler människor upptäcker naturen.

– Vi kan märka att här är en del ganska ovana besökare. Vi hoppas att de smittas av naturen.

I klippet kan du också höra några av besökarna på nationalparken tycker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet