Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Troligtvis beror ökningen mycket på att fler människor börjat röra sig i natur- och friluftsområden under coronapandemin. Foto: Ida Roos/SVT

Skräpigare natur när fler rör sig ute under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin har allt fler börjat röra sig ute i skog och mark, något som märks på att man hittar mer skräp ute i naturen. Under söndagen anordnade den lokala Naturskyddsföreningen en städdag för att röja upp i Höjeådalen.

Under söndagen anordnade lokala Naturskyddsföreningar en städdag för att röja upp i Höjeådalen.

– Här är en förpackning från någon grillning, lite sötsaker, här har vi något som ser lite tekniskt ut, en köttförpackning, en snabbmatsförpackning, säger Peter Sondhauss från Lunds Naturskyddsförening, och visar innehållet i en av alla påsarna med skräp man samlat från Höjeådalen.

Fler rör sig ute i naturen

Han menar att det kan finnas flera anledningar till att det är mer skräp än vanligt i Höjeådalen. En del kommer från byggarbetsplatser och annat från ett rivet tältläger nära Lunds reningsverk. Men troligtvis beror ökningen mycket på att fler människor börjat röra sig i natur- och friluftsområden som en följd av coronapandemin menar Peter Sondhauss.

– Vad jag har observerat är det mycket mer folk som rör sig här sedan covid bröt ut. Jag tror att folk när folk inte reser men vill komma bort besöker de naturområdena som finns i närheten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer