OBS! Bilden är ett montage. Bron är ännu inte på plats, men så här väntas den se ut om allt går som det ska. Foto: Trafikverket

Naturtrogen bro ska göra livet lättare för kronhjorten

Uppdaterad
Publicerad

E:65:an mellan Svedala och Skurup är hårt trafikerad. Och när människan ska fram blir det ofta svårt för djuren att sköta sitt. Nu ska en 40 meter bred bro göra det lättare för bland annat kronhjortar att söka kontakter i nya områden.

Viltolyckor är vanliga i området runt Lemmeströtorp. Den hårt trafikerade vägen gör en skarp barriär i naturen, och skygga djur som kronhjort tar sig inte gärna över. Försöker de slutar det inte sällan illa.

– Det är mycket olyckor här, med en ekodukt får djuren en passagemöjlighet, berättar Lars Sätmark, projektledare på Trafikverket.

Förhoppningen är att fler än kronhjortarna ska upptäcka bron. Men människor göre sig icke besvär, bron är för djur, inga andra.

Vill ha bred passage

Bron kommer byggas i formen av ett timglas och prydas med stenar och buskar. Allt för att få djuren att känna sig hemma och vilja gå över. Förhoppningen – utöver minskade viltolyckor – är att motverka inavel. Då måste hjortarna kunna ströva vidare till andra områden.

– Kronhjortar är skygga, och vill gärna ha breda passager. De vill uppleva att de fortfarande rör sig i naturen, säger Lars Sätmark.

Bygget har redan startat, och förväntas vara klart om ungefär ett år. Under tiden kommer trafiken att påverkas, men Trafikverket räknar med att kunna hålla två körvält öppna under hela processen.

-Om det inte visar sig att trafikanterna kör alldeles för fort förbi. Vi hoppas att folk komer respektera skyltningen, annars får vi stänga ner tills allt är klart. Vårt största problem blir arbetsmiljön för de som jobbar med bygget, säger Lars Sätmark.

Buskar och stenar ska placeras ut för att göra området vid bron mer naturligt och välkomnande för brukarna.

Invigs nästa vår

Flera försök för att underlätta för djurlivet i trafikerad natur har gjorts genom åren i Skåne. SVT Nyheter Skåne berättade i höstas om insatser i Svabeholm för att underlätta skogsmössens möjligheter att träffa artfränder på andra sidan vägen.

Passagen vid Lemmeströtorp kommer om allt går som planerat att invigas i april nästa vår.  Totalkostnaden för hela bygget blir 50 miljoner kronor.

-Sedan får vi hoppas att kronhjortarna kommer också, säger Lars Sätmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.