Foto: TT/Arkiv

Nazist arbetade på kriminalvårdsanstalt

Uppdaterad
Publicerad

En aktiv nazist med två domar i bagaget har under två års tid arbetat i en kiosk på en kriminalvårdsanstalt i Skåne. Enligt anstaltschefen har han känt till medlemsskapet sedan sommaren 2016 men menar att han inte kan ha någon uppfattning om vilka politiska organisationer anställda är medlemmar i.

Mannen, som är aktiv medlem i nazistiska NMR (Nordiska motståndsrörelsen) har arbetat i kiosken inne på en kriminalvårdsanstalt i Skåne i närmare två år. Enligt Kristianstadsbladet är mannen tidigare dömd för våldsamt motstånd och vållande till kroppsskada efter att ha skadat en polis. Mannen ska även ha dömts för brott mot knivlagen efter att ha burit knogjärn inne på en pub.

– Vi har kontrollerat honom när han började naturligtvis, men ansåg att förseelserna låg så pass långt bak i tiden (2010 och 2012) att det inte hade någon större betydelse i sammanhanget, säger Stefan Karström som är chef på anstalten till SVT Nyheter Skåne.

Lämnar personuppgifter i kiosken

Enligt Kriminalvården har mannen inte varit anställd direkt av dem utan hos den som driver kioskverksamheten. Verksamheten drivs av en extern aktör sedan den 1 januari 2016.

Oron bland vissa intagna efter att det framkommit att mannen är medlem i NMR har handlat om att man ger ut vissa personuppgifter i samband med att man handlar i kiosken.

– När han började där var det inte känt för oss att han var medlem i NMR, det var förra sommaren 2016 som jag fick vetskap om det, säger Stefan Karström.

Stefan Karström poängterar att han inte kan lägga sig i i vilka organisationer som anställda är medlemmar i.

– Jag tänker på att det är fritt att vara med i organisationer och det ingår i vår grundlag att det ska vara så, och så länge personen sköter sig och arbetet kan jag inte ha någon uppfattning om det.

Hur ser du på att NMR har våldsinslag i sin ideologi?

– Hade det varit så att hans medlemsskap påverkat arbetet och att han inte kunnat föra sig, så hade vi agerat direkt. Men det har inte framkommit någon kritik eller så mot honom.

Har lämnat verksamheten

Förra veckan uppmärksammades mannen i samband med NMR-demonstrationerna i Göteborg, och anstaltschefen tog då beslutet att man inte ville ha honom kvar i kioskverksamheten.

– Beslutet är inte baserat på hans medlemsskap eller ideologiska hållning, utan det handlar om att den oro och uppståndelse bland de intagna och personal väger tyngre här, och att det är lika bra att det inte fortsätter, säger Stefan Karström.

Kommer ni att ändra på något vid rekryteringar framöver, om det skulle visa sig handla om liknande fall?

– Jag vill inte spekulera i det, vi utreder inte personer i förväg på det sättet, då får man ta hand om det sedan om det skulle uppstå något problem.

Under dagen ska anstaltschefen träffa intagna som uttryckt synpunkter och oro inför att mannen arbetat på anstalten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.