Tre män döms för skadegörelse av romska minnesmärken. Så här såg minnesmärket i Bromölla ut dagen efter skadegörelsen. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Nazister döms – förstörde romska minnesmärken i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Hammare, kniv, sprayfärgburkar och nazistiska propagandaskyltar fanns i bilen när de tre männen stoppades utanför Näsum en aprilkväll förra året. Nu döms trion, där samtliga är medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen, för att ha förstört romska minnesmärken i Kivik och Bromölla.

I bilen hittade polisen även skadade och böjda plåtskyltar om den romska kulturen, varför polispatruller skickades att kontrollera de romska minnesmärkena i Skåne. Det skulle visa sig att minnesmärkena i Kivik och Bromölla var skadade: Nästan alla metallskyltar hade brutits loss från de båda minnesmärkena och texten ”NEJ UT” hade spraymålats dit.

Rasistisk agenda

De tre männen döms nu för två fall av grov skadegörelse. Beslutet att bedöma skadegörelserna som grova motiverar tingsrätten med att de tre männen haft en rasistisk agenda. Männens syfte har varit att kränka en sedan tidigare utsatt grupp, skriver tingsrätten.

”De tilltalade har genom skadegörelserna inte bara utplånat de fysiska spår av den romska kulturen och historien som minnesmärkena varit avsedda att säkerställa. De har också genom propagandaskyltarna och de målade orden uttryckligen och starkt kränkt den romska gruppen.” står att läsa i domen.

SVT var med när det romska minnesmärket i Kivik invigdes 2018:

Minnesmärkena återställda

Två av männen döms till villkorlig dom och den tredje till skyddstillsyn. Förutom dagsböter ska trion tillsammans betala drygt 75 000 kronor till Regionmuseet Kristianstad för vad det kostat för museet att återställa minnesmärkena.

Två av männen har både vid polisförhör och vid huvudförhandlingen vägrat att besvara frågor. En av männen har nekat till brott.

I videoklippet får du se hur minnesmärket i Bromölla såg ut dagen efter skadegörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.