Tusentals delade bluff på fejkad Emporia-sida

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer delade bluffinlägget där köpcentrat erbjöd presentkort på 5000 kronor. Nu har ledningen för Emporia anmält händelsen. ”Vi blir inte kloka på vad man är ute efter”, säger Johan Torge, chef för Emporia.

På måndagen presenterade en sida med namnet ”Emporia Malmö” en kampanj på Facebook. I ett inlägg skrev de att varuhuset fyller fyra år och att de därför skänker bort presentkort.

Tio personer uppgavs ha möjlighet att vinna ett presentkort på 5000 kronor vardera. Det enda en potentiell vinnare behövde göra var att gilla fotot som lagts upp samt tagga den person som man tänkt dela presentkortet med.

Vid 15-tiden på måndagen hade över 7000 personer reagerat på och kommenterat inlägget. Det hade också delats nära 800 gånger.

”Falsk sida”

Vad många då inte hade uppmärksammat var att inlägget är en bluff. Sidan ”Emporia Malmö” är inte den officiella sidan för köpcentrat i Malmö. Inlägget var också det enda i historiken på sidan.

Ledningen för Emporia reagerade kraftigt på händelsen. I ett inlägg på den officiella sidan för köpcentrat – som bara heter ”Emporia”– upplyser de att sidan som erbjuder presentkort är falsk:

”Vi vill göra dig uppmärksam på att någon har skapat en falsk sida för Emporia som skänker presentkort. Tack till alla som har skickat meddelande om detta till oss. Ärendet är anmält”, skriver Emporia.

Stängdes ned

Strax efter klockan 17 på måndagen hade bluffsidan stängts ned. Johan Torge, varuhuschef på Emporia, säger att man varit utsatta för liknande blufförsök vid tidigare tillfällen.

– Det är väldigt svårt att förstå vad man skulle tjäna på det här. Vi har inte sett att det orsakat någon skada. Det är bara spekulationer, men kanske vill någon sälja en sida som det finns likes på. Men jag har inte belägg för det, säger Johan Torge.

Vad tänker du om att tusentals delar inlägget trots att det var en bluff?

– Det är otroligt hur snabbt det går. Man ser direkt att det är en fejksida med ett enda budskap. Men det är fantastiskt hur många som hör av sig till oss och uppmärksammar att det här händer. Vi anmälde det omgående, säger Johan Torge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer