Malmö kommun får nej till att införa tre terminer. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nej till tre terminer i skolor i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Malmö kommun får inte införa ett läsår med tre terminer och ett kortare sommarlov. Det står klart efter ett beslut från Utbildningsdepartementet.

Det var i maj i år som politikerna i grundskolenämnden i Malmö ansökte om att få införa ett läsår med tre istället för två terminer. Detta skulle ske på försök på en eller ett par grundskolor. Följderna skulle bli ett kortare sommarlov och att eleverna betygsattes oftare.

Nu har Utbildningsdepartementet svarat och avslår ansökan med hänvisning till att det inte är möjligt att göra undantag från skollagens bestämmelser kring läsårets utformning samt när och hur ofta betyg ska sättas.

– Det var inte jätteoväntat att vi skulle få ett nej, säger Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden i Malmö.

Kommer inte in på gymnasiet

Hon menar dock att det fortfarande är angeläget att förbättra resultaten i skolorna i Malmö.

– Vi tappar många elever och har många som inte når gymnasiebehörighet, säger hon.

Sara Wettergren (L) vill nu undersöka andra sätt att organisera undervisningen. Ett sådant sätt kan vara att införa tre perioder. Då kommer betygen fortfarande att sättas terminsvis, men sommarlovet kan kortas medan andra lov förlängs. Förhållandet mellan lov och undervisningsdagar kommer dock att vara oförändrat.

Tappar under sommaren

En annan möjlighet är att låta fler elever gå i sommarskolan, och även vända sig till yngre elever. Idag är det i första hand elever i årskurs 7 och 8 som använder sig av lovskolan, enligt Sara Wettergren (L).

– Vi ser ju att många elever tappar väldigt mycket på sommaren så vi vill försöka få ett kontinuerligt lärande, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer