Nils Karlsson har informerat sin lokala avdelning att han inte ställer upp till kommunalrådsposten. Foto: Hans Larsson SVT

Nils Karlsson (MP) vill inte fortsätta som kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Hatmejl och hot är en bidragande orsak till att Miljöpartiets kommunalråd Nils Karlsson i Malmö inte kandiderar till kommunalrådsposten vid nästa val 2018.

Det berättar han i en intervju med Sydsvenskan.

Nils Karlsson har bland annat gjort sig känd genom sin kritik av Miljöpartiets svängning i asylpolitiken och han bekräftar bilden för SVT Nyheter Skåne när vi ringer upp honom, men betonar att hans beslut främst handlar om att de frågor han drivit inom sina ansvarsområden: demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter, har varit framgångsrika.

– Jag slutar först och främst för att de saker jag brann för är genomförda men det är klart att jag påverkas av att varje dag öppna mejlen och få veta att jag borde dö, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Det är tärande säger han med alla hatmejl men han har ingen avsikt att sluta med politiken och skulle vilja bli partiets kandidat till EU-parlamentet och kan också tänka sig om partiet vill ha hans erfarenhet, en plats i kommunfullmäktige.

– Men jag har informerat min lokala avdelning och kommunalrådskollega att jag inte ställer upp till kommunalrådsposten.

Om hotet och hatet säger han:

– Det är ett reellt problem att man som politiker måste lära sig att skärma av. Hur ska man kunna sälja in politikerrollen i framtiden? Förutom att du får sitta sitta i en nämnd så får du vara beredd på hat. Så ska det inte behöva vara, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.