Mimmi Karlsson Bernfalk tog beslut om att publicera nyheten.

Nio år efter falska Castro-nyheten: ”Hade gjort annan bedömning idag”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om Kubas före detta ledare Fidel Castros död präglar rapporteringen på många håll. Få vet kanske att tidningen Norra Skåne var först. Det var bara ett problem: man var för tidig. Nio år, närmare bestämt.

Den 24 augusti 2007 publicerade tidningen Norra Skåne, som normalt bevakar kommunerna Hässleholm, Kristianstad, Östra Göinge och Osby, obekräftade uppgifter om att Fidel Castro var död, på sin webbplats.

Den då nytillträdda chefredaktören Mimmi Karlsson Bernfalk tog beslutet om publiceringen. Hon säger att hon hade gjort en annan bedömning idag.

– Jag hade inte gjort den publiceringen idag, men det var väldigt speciella omständigheter.

– Vi skrev aldrig att han var död, utan att vi hade uppgifter som sa det. Man ska också komma ihåg att vid den här tiden hade han inte visat sig offentligt på väldigt länge.

Storstadsmedier gjorde sig lustiga

Uppgifterna bekräftades aldrig av myndigheter från Kuba. Däremot fick publiceringen i Norra Skåne stor uppmärksamhet.

– Det var väldigt överdrivet och man kan alltid spekulera i varför. Vi är en liten bonnatidning och hade inte ens en riktig sajt på den tiden. Det var lätt för andra att raljera kring den publiceringen, säger Mimmi Karlsson Bernfalk.

Hon menar att det framför allt var storstadsmedier i Sverige som gjorde sig lustiga.

– Så var det ju. Samtidigt görs publiceringar som jag tycker förtjänar uppmärksamhet men som inte får någon alls.

Publicerade på lördagsmorgonen

Känns det tryggt för dig som chefredaktör på Norra Skåne att publicera nyheter om Castros död idag?

–Det är inte så att jag legat på hanen och väntat på den här nyheten. Vi är ju en lokaltidning och håller på med lokala nyheter i första hand.

Ni lade ut nyheten på er sajt först en stund efter många andra (08:25 på lördagsmorgonen). Är ni extra försiktiga när det gäller Castro?

– Nej, verkligen inte. Däremot har vi inte TT:s telegramtjänst längre, och vi delar helgbemanning på webben med Skånska Dagbladet. Det kan ta en stund för reportern som är i tjänst att sätta sig in i vad andra medier skriver, säger Mimmi Karlsson Bernfalk, chefredaktör på Norra Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fidel Castro död

Mer i ämnet