Nio av tio säljer utrotningshotad ål

Uppdaterad
Publicerad

Vid en rundringning till 156 krögare och fiskförsäljare uppger nio av tio restauranger att de inte serverar ål medan det omvända förhållandet råder bland fiskbutiker där nästan nio av tio säljer denna utrotningshotade fisk.

– Det verkar inte riktigt ha gått fram att den är hotad och att nästa steg är att den är utrotad, säger Håkan Wirtén som är generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. 

”Min rättighet”

Fredrik Håkansson är ägare av Limhamns Rökeri och har i Blekinge och Mölle köpt sina 2,5 ton ål som ska rökas inför jul.

– Det är min rättighet att sälja den och detta efterfrågas också av kunderna även om jag aldrig försöker påverka dem att köpa just ål.

216 yrkesfiskare undantas

Enligt lag är det förbjudet att fiska ål men trots detta har 216 yrkesfiskare fått ett undantag. Detta, tillsammans med att ålfisket fortsätter i övriga Europa, gör att kunderna fortsätter köpa ål trots att flera har betänkligheter.

– Det är klart att man har det. Men jag tycker man ska ta ett helhetsgrepp i frågan så att inte bara vissa får avstå från denna på julbordet, säger Peter Lindqvist som köper en stor rökt ål och får den uppskuren i bitar.

Odlad ål inte heller okej

Therese Nyberg är den andra kunden vi pratar med och även hon köper en ål.

 – Jag är som skåning uppvuxen med ålfiske, men min gamla mor äter nästan inte ål längre så nu tänkte jag överraska henne, och det gör jag med gott samvete denna gång.

Stora restaurangkedjor med ål på julbordet hävdar att de bara använder odlad ål men även detta drabbar ålen i det fria, enligt världsnaturfonden.

–  Det är yngel som tas från det vilda beståndet, säger Håkan Wirtén.

”Kommer ta tid”

Fredrik Håkansson som säljer sin rökta ål för nästan 400 kronor kilot har en annan förklaring än bara den moraliska som gjort att restaurangernas i nio fall av tio inte serverar ål.

– Det är ju den dyraste rätten på ett julbord.

Han är dock helt öppen för ett totalt förbud mot ålfiske och därmed försäljning.

– Vi måste tänka på framtiden och att våra barn ska ha ålen kvar. Men då krävs ett totalt förbud i hela Europa, och även i världen.

Håkan Wirtén på WWF tror att ålstammen skulle kunna återhämta sig om man gör något åt vattenkraftverken som tar 80-90 % av ålarna, tar bort överfisket och åtgärdar miljögifterna.

– Men det kommer ta tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.