Danska flygvapnets AgustaWestland AW101 räddningshelikopter och ambulans på Söderslätts flygfält i samband med en sjöräddningsinsats utanför den skånska sydkusten på söndagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Helikopter räddade två personer från sjunkande båt

Uppdaterad
Publicerad

En mindre fritidsbåt anropade vid lunchtid på söndagen efter hjälp i havet sydväst om Ystad. En dansk helikopter var först på plats och kunde undsätta de nödställda.

– De ringde och ropade på hjälp då vatten läckt in i båten. En helikopter från Ronneby skickades till platsen, säger Mathias Hansson vid Sjö- och flygräddningscentralen till SVT.

Fritidsbåten anropade efter hjälp när den befann sig vid Kullagrundet sydväst om Ystad. I båten fanns två personer, en äldre och en yngre.

En dansk sjöräddningshelikopter, som var först på plats, kunde vinscha upp de två personerna.

– De är nedkylda och förs med ambulans när de kommer i land vid Vellinge flygplats, säger Mathias Hansson.

Den svenska sjöräddningen och kustbevakningen kommer att ta hand om båten.

Helikoptern från Blekinge var på väg till olyckplatsen klockan 13.30.

– Den hade lite längre framkörningstid då det är ganska långt ut. Men läget just nu ska vara lugnt, säger Ann-Sofie Karlsson vid Sjö- och flygräddningscentralen till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.