Prisas för sitt gränsarbete mellan USA och Mexiko

Publicerad

Nora Philips hjälper dagligen papperslösa barn på gränsen mellan USA och Mexiko. Under tisdagen var hon i Malmö för att ta emot pris för sitt arbete.

Tusentals migranter försöker ta sig från Mexiko till USA – situationen är svår och till mexikanska staden Tijuana kommer stora grupper från Centralamerika i hopp om att få asyl.

– Jag vet inte om svenska medier har hört talas om gummikulorna och tårgasen, det är en nationell skamfläck och en stor tragedi. Vi försöker fortfarande förstå hur vi ska tillämpa lagen, säger Nora Philips.

Hon är engagerad i organisationen Al Otro Lados som bistår med medicin och juridisk rådgivning vid gränsen. Hon är från början jurist och fick upp ögonen för asylfrågor under sin praktik.

– Jag talar tre språk flytande och ville utnyttja det. Många med mig drömde om att jobba med internationella människorättsfrågor – istället väntade luftkonditionerade kontor, men jag vill istället verka ute på fältet.

Skåningar prisas

Prispengarna på drygt 80 000 kronor delas ut av Child 10 som är grundat av Hugo Stenbecks stiftelse. Sedan 2014 delar de ut pris till personer som arbetar för barns rättigheter. I år delas priset för första gången ut i Malmö. Hanna Scott från Skåne Stadsmission och Omid Mahmoudi,grundare av Ensamkommandes förbund är två pristagare från Skåne.

– Jag är hedrad, men det är också svårt att känna glädje när det finns hundratals papperslösa i Sverige, säger Omid Mahmoudi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer