Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Metangas som läckte ut från de saboterade Nord Stream-ledningarna kan ha påverkat torsken. Hör Charlotte Axén, tf statsveterinär vid SVA, om den analys som gjorts. Foto: Foto: Yvonne Åsell/SvD/SCANPIX

Nord Stream-sabotage kan ha drabbat torsken

Uppdaterad
Publicerad

Metangas som läckte ut från de saboterade Nord Stream-ledningarna kan ha påverkat torsken. Det visar en analys från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

I oktober arrangerade Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, en expedition till havsområdet strax nordost om Bornholm där läckorna på gasledningarna upptäcktes. Fiskprover samlades in och lämnades in till SVA för analys.

”Viss förändring på gälarna”

Fiskar som fångats i närheten av utsläppen har jämförts med fiskar som plockats upp utanför det påverkade området. Forskarna har bland annat frågat sig om fisken påverkats av metangasen som läckt ut ur ledningarna – och misstänker att så är fallet.

”De torskar som provtagits närmast utsläppen har högre förekomst av en viss förändring på gälarna. Liknande men mildare förändringar har påvisats vid experimentellt orsakad syrebrist”, säger Charlotte Axén, tillförordnad statsveterinär på SVA i ett pressmeddelande.

Ersatt syre

Urvalet i analysen (totalt 29 fiskar) är enligt SVA för litet för en detaljerad analys, men avvikelserna kan enligt Axén bero på att metangas ersatt syre i vattnet.

”Annan orsak kan inte uteslutas, men potentiellt har de fiskbestånd som provtagits påverkats lindrigt till måttligt av utsläppen”, säger hon.

SVA kommer under våren att följa upp fynden genom att inkludera gälar i den ordinarie övervakningen av torskbeståndet.

Tusen gånger högre

Det var i slutet av september som fyra läckor upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som går mellan Ryssland och Tyskland genom Östersjön. Stora mängder metan vällde ut ur de saboterade ledningarna, och kort efter att läckorna uppstod uppmättes halter uppemot tusen gånger högre än normalt.

Fyra månader senare har halterna sjunkit rejält. Enligt P4 Blekinge visade en analys från forskare vid Göteborgs universitet att halterna i början av januari var kring fem gånger över det normala i området kring läckorna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danska försvarsmakten har släppt film på läckorna vid Nord Streams gasledningar. Foto: Danska försvaret

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer