Nordostskåne – Hästar i skogen gör comeback

För första gången har skogsjätten Sveaskog valt att använda häst och vagn för att röja skog.

De som gör jobbet är Anneli Blomberg och hennes kallblodstravare Pivo och Duvel.

-Jag har ju haft vagn i ungefär femton år så Pivo har jobbat i femton år, och Duvel har väl jobbat i, ja, kanske elva eller tolv år, berättar Anneli Blomberg.

Tillsammans med sin man, Anders Blomberg, driver Anneli företaget ”A. Blombergs naturnära skogsentreprenad AB”. Just nu är företaget, med Pivo och Duvel i spetsen, inhyrda av Sveaskog för att röja en bit kulturmark långt inne i djupa skogen öster om sjön Immeln.

Marken arrenderas av Carl Erik Davidsson som kämpat i åratal för att övertyga Sveaskog om att röjningen måste utföras på bästa möjliga sätt för miljön.

-För ett par veckor sen så, efter fyra år, blev vi jätteglada för då hade Sveaskog äntligen bestämt att vi fick använda hästar här, säger Carl Erik Davidsson.

Marken är sank och att en maskin skulle sjunka ner och riva upp stora sår med sina däck. Därför är häst det ultimata.

-När jag kör härifrån skulle jag bli förvånad om det syns att jag har varit här och kört, säger Anneli Blomberg.

Det finns runt 500 hästkörningsentreprenörer i landet. Till uppdragen hör timmerkörning, som Anneli jobbar med, men också gräsklippning i parker, och det finns t.o.m. ekipage som hämtar pappersåtervinningen i ett bostadsområde i Jönköping.

-Det är lite den här ekotrenden så att säga, och det finns ju ställen där du måste avverka men inte kan använda maskiner, säger Anneli Blomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer