I dag öppnar Norge gränserna för skåningar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag är turister från många Schengenländer välkomna till Norge utan att sätta sig i självkarantän på grund av coronavirusets spridning. Bland annat gäller det svenskar från Kronoberg, Skåne och Blekinge.

Svenskar från andra län måste dock även i fortsättningen sitta tio dagar i inresekarantän efter att de anlänt, precis som resenärer från Schengenländerna Bulgarien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Rumänien och Ungern.

Ändringen innebär även att norrmän från och med i dag kan resa till de flesta länder i Europa utan att riskera att behöva sättas i karantän när de återvänder.

Extra gränskontroller

Ett 40-tal flyg från utlandet väntas anlända till Oslo-flygplatsen Gardermoen i dag, och en rejäl ökning av turisttillströmningen väntas. I en undersökning förra veckan uppgav till exempel närmare 2,2 miljoner tyskar att de överväger att semestra i Norge när gränserna öppnar.

Extra gränskontroller har funnits på plats sedan i mars och kommer även i fortsättningen att ta hand om personer som anländer till landet.

-Det handlar om logistik och om smittskydd. Om vi ser att det blir långa köer kommer vi inte att kontrollera alla ur smittskyddssynpunkt, säger Eli Fryjorde vid polisområdet Øst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.