Norra Skåne-reporter dödshotad

Publicerad

Tidningen Norra Skånes reporter Berit Önell som skrivit flera granskande reportage om Hässleholms politiker har mordhotats. Mitt i natten kom ett SMS där det stod att hela hennes familj skulle mördas ”om hon inte slutar gnälla”.

– Det är någon som tycker jag ska vara tyst och inte protestera, säger hon.

Berit Önell har arbetat på Norra Skåne i 27 år och skrivit mycket om sociala frågor. Under senare år har hon också i flera reportage granskat Hässleholms politiker.

– Jag har varit jobbig för dem, tagit upp saker som de kanske inte vill belysa just då, konstaterar hon.

Att politikerna blev irriterade kom inte som en överraskning, däremot hade hon räknat med att tidningsledningen skulle stå bakom henne. Så blev det inte.

Erbjöds omplacering

Hon erbjöds omplacering till Perstorp. När hon tackade nej sas hon upp på grund av arbetsbrist.

– Vi anser att det inte finns nån arbetsbrist, och att skälet därför är ogiltigt, säger Torbjörn Wester, vice fackklubbsordförande vid Norra Skåne.

Det blir central förhandling inom kort om uppsägningen. Svenska Journalistförbundets förhandlingschef Johannes Isaksson tycker att arbetsgivaren bär ett ansvar även för mordhotet.

– Det visar att detta har fått gå alltför långt. En reporter blir nu inte bara uppsagd utan också hotad. Allt bara för att hon skött sitt jobb. Och gjort det bra.

Lämnade in telefonen

På fredagen lämnade Berit Önell in sin mobiltelefon till polisen som ska försöka spåra vem som skickade mordhotet.

– Men det kan vara svårt, det är skickat från en webbsida, säger Ewa-Gun Westford, informatör vid polisen. Vi tittar också på om det finns behov av personskydd.

Torbjörn Wester berättar att stödet för hans kollega är stort.

– Vi får många reaktioner från läsarna. Alla håller på Berit. Så tidningen har en verklig uppförsbacke när det gäller trovärdigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norra Skåne i blåsväder

Mer i ämnet