Längst nere i det färdiga borrhålet sitter en två meter lång sil med ett metallfilter. Foto: Johan Dernelius

När vattnet sinar våras det för brunnsborrarna

Publicerad

Efter förra årets extrema torka är det bråda dagar för landets brunnsborrare. Lantbrukaren Ingemar Persson utanför Löddeköpinge hade en bevattningsdamm som sinade och nu borras det efter nytt vatten.

– Jag hade vatten till min potatis hela säsongen förra året, men fick då inget över till betorna som då gav halva skörden. Och inget heller till vårsådden som också gav halv skörd, säger lantbrukaren Ingemar Persson med en djup suck.

Stor efterfrågan

Sin bevattningsdamm har han haft länge, men när den började sina förra året satt beslutet inte långt inne att borra efter nytt vatten. Han ser det som en naturlig investering för framtiden.

– Här har vi hittat vatten på 69 meters djup. Vatten som nu ska gå till bevattning, säger Joakim Nilsson på Malmberg borrning. Foto: Johan Dernelius

Efterfrågan på nya brunnar, både till dricksvatten och bevattning, har ökat markant.

– Kölistan är lång och många som ringer ser det som en akut situation och vill ha borrat omgående, säger brunnsborraren Joakim Nilsson som tillsammans med sina kollegor nu hittat vatten på 69 meters djup på gården utanför Löddeköpinge.

Ytligt grävda brunnar påverkas

En annan som bekräftar situationen är brunnsborraren Göran Persson på HP brunnsborrningar i Klippan.

– På grund av det låga grundvattnet lokalt, har efterfrågan på vattenborrning ökat markant under de senaste två åren. Framförallt enskilda fastigheter med ytligt grävda brunnar har påverkats. Som borrföretag märker man snabbt vilka områden som påverkats, beroende på var telefonsamtalen kommer in ifrån geografiskt, säger han.

Längst nere i det färdiga borrhålet sitter en två meter lång sil med ett metallfilter. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.