Nu är våren definitivt här i Skåne, fastslår SVT:s meteorolog Pererik Åberg. Foto: TT / SVT

Nu är det klart: våren är här

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 19 på torsdagskvällen stod det klart: nu är det meteorologiskt sett vår i hela Skåne, delar av Blekinge, Småland och Västkusten.

Snart återvänder också det varmare vädret.

Den 15 februari är det första datum som våren kan anlända. Efter det måste dygnsmedeltemperaturen ligga över nollan i sju dygn för att det ska räknas som vår. Något som alltså skedde på torsdagskvällen.

– Temperaturdygnet går fram till klockan 19, det är därför vi nu kan konstatera att det är vår, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Våren har nu anlänt i hela Skåne, delar av Blekinge, Småland och Västkusten.

– För Skånes sydkust är det snarare regel än undantag att våren anländer så här års. Längre norrut längs Skånekusten är den kanske en vecka tidig och för Skånes inland är den två veckor tidig.

Samtidigt beskriver han det väder som nu råder, som ett bakslag.

– Det är definitivt låga temperaturer, jämfört med vad vi blivit vana vid. Men på söndag återvänder den varmare luften, och den ser ut att ligga kvar ett tag efter det, säger Pererik Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.