Torsten Werner och Per Eckersten har länge kämpat mot gruvbygget Billinge – idag firade de med bubbel efter att ha läst domen som säger nej till kaolinbrytning. Foto: Poppe Linge/Helena Bohm-Nilsson

Klart: Ingen kaolingruva i Billinge

Uppdaterad
Publicerad

I trettio år har boende i Billinge och Röstånga protesterat mot planerna på att öppna en kaolingruva i deras närområde. Idag kom Mark- och miljööverdomstolens dom som säger att det inte blir någon gruva i området.

Tvisten om kaolinet i Billinge har pågått i flera år. Nu ger Mark- och miljööverdomstolen avslag på Svenska Kaolins ansökan om miljötillstånd och tillåter inte en gruva i området.

– Rättvisan har segrat, säger Torsten Werner, som bor i Billinge och som i 32 år har kämpat mot gruvan.

Även hans vän är glad över beskedet:

– Det känns så rätt. Om inte det gått hade jag inte förstått det svenska rättssystemet när alla andra myndigheter sagt nej. Det är underbart, säger Per Eckersten.

Fått nej tidigare

Det är företaget Svenska Kaolin som under flera års tid velat bryta kaolinlera i området. Leran kan bland annat användas vid pappers- och porslinstillverkning och fyndigheten kring Billinge bedöms vara stor.

Flera gånger tidigare har Svenska kaolin fått avslag på sin ansökan och både Miljödomstolen och Miljööverdomstolen har sagt nej. Nu har avgörandet legat hos högsta instansen, Mark- och miljööverdomstolen, som haft förhandlingar med de berörda parterna i Skåne.

– Man känner sig lite uppgiven, det är klart man är besviken, säger Lars Alm, vd för Svenska Kaolin.

”Som det känns nu kommer vi inte driva detta”

Domskälen är bland annat att det är osäkert hur grundvattennivåerna inom det närliggande naturreservatet Natura 2000-området skulle påverkas. Också att de planerade utsläppen av processavloppsvatten, som bland annat innehåller fosfor, medför en miljörisk.

Enligt Lars Alm, vd för Svenska Kaolin är det oklart om han kommer driva detta vidare.

– Vi kan ju söka prövningstillstånd, men jag vet inte, som det känns nu kommer inte vi i den nuvarande konstellationen driva detta vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer