Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu har den nya ekologisk motorvägen över E65 mellan Svedala och Skurup invigts. Foto: Göran Johannesson/SVT

Här är kronhjortarnas egen ”motorväg” – över E65

Uppdaterad
Publicerad
Kronhjortar, rådjur, grodor och insekter – nu har de sin egen bro över den tungt trafikerade E65:an. Den nya ekodukten invigdes på fredagen, och nu hoppas man att viltolyckorna ska bli betydligt färre.

I en majoritet av de inrapporterade trafikolyckorna är vilda djur inblandade på något sätt. Men nu kan djuren ta sig över vägen på ett säkrare sätt.

– Det är jätteviktigt för den biologiska mångfalden att djuren har möjlighet att sprida sig i området, säger Annelie Rossander, miljöexpert på Trafikverket.

Plats för många

Ekodukten mellan Svedala och Skurup är södra Sveriges största. Tanken är att både stora och små djur ska ha användning av den.

– Används den mycket kan det bli en ekologisk motorväg här, om djuren passerar i den omfattning vi hoppas på, säger Mattias Olsson, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Han är inblandad i ett forskningsprojekt finansierat av Trafikverket, där de vill kolla närmare på djurens beteende på ekodukten.

– Det är alltid intressant att titta på könsfördelning, vilket tid på dygnet de går över och alla de aspekterna som är viktiga för att det ska fungera bra, säger Mattias Olsson.

Men svampplockare, hundrastare och andra människor får ta sig över motorvägen någon annanstans – framöver är det nämligen ett djurskyddsområde.

– Det är beträdelseförbud, och är enbart till för djur och växter och annat som finns här naturligt, säger Annelie Rossander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer