Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från och med i dag snabbtestas den skånska sjukvårdspersonalen. Här får sjuksköterskan Mats Eriksson ett negativt provsvar. Foto: Gustav Röriksson

Sjuksköterskan om snabbtester: ”Fantastiskt få svar på en kvart”

Publicerad

Kvällspersonalen på neurologiavdelningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö snabbtestades under måndagseftermiddagen för covid. Tidigare fick man vänta på provsvar i dagar, nu får de svar på en kvart om de är sjuka.

– Våra patienter klarar ju inte att bli smittade av covid-19, säger Caroline Nilsson, avdelningschef på neurologiavdelning observation på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Ska skydda patienter och personal

De nya snabbtesterna är ännu ett vapen i arsenalen för personalen i kampen mot coronaviruset. Mats Eriksson ska gå på kvällspasset och är en av de som testas när SVT Nyheter Skåne är där.

– Jag har gjort det här ett antal gånger så jag vet hur det känns, säger Mats Eriksson.

Svar på en kvart

Efter att ha väntat i 15 minuter får den testats sitt svar. Om det är positivt tas ett ytterligare så kallat PCR-test, där svaret kommer först inom ett par dagar. Att snabbtesten, som i ett första skedet bara ska användas i en vecka, är på plats är välkommet bland personalen.

– Man går alltid med någon form av oro där man känner att minsta symptom kan vara covid. Då är det fantastiskt att man kan få svar på en kvart, säger Marianne Wallner Wickman, sjuksköterska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer