Elin Wägner, Hans Alfredson och August Strindberg är några av de personer som fått ge namn åt spårvagnarna i Lund. Foto: TT

Klart – de ger namn åt spårvagnarna i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Namnen på spårvagnarna kommer att vara Sfinxen, Lindeman, Blåtand, Brandklipparen, Inferno, Saxo Grammaticus och Åsa-Hanna.

Cirka 500 förslag kom in från allmänheten och de utvalda namnen baseras på sju teman som kännetecknar Lund och lundaborna.

Spårvagnarna kommer att heta:

Sfinxen (kunskap)- Symbol och skyddshelgon för Boelspexarna. När universitetet invigdes av kung Oscar II, 1882, stod fyra sfinxer på taket.

Lindeman (humor)- Hans Alfredsson representerar lundahumorn. Han var student och spexare i Lund och figuren Lindeman baserades på spexaren och historieberättaren Folke ”Spuling” Lindh.

Blåtand (innovation)- Bluetooth-teknologin är standard för trådlös kommunikation och uppfanns på slutet av 90-talet av Lundaprofessorn Sven Mattisson.

Brandklipparen (historia)- Brandklipparen var Karl XII legendariska häst. Karl XII styrde Lund 1716-1718.

Inferno (kultur)- August Strindberg skrev Inferno under de två år han bodde i Lund.

Saxo Grammaticus (internationell)- Saxo Grammaticus varr en dansk författare och historieskrivare som levde fram till cirka år 1214. Saxo jobbade under flera år i Lund som historieskrivare åt den danske ärkebiskopen Absalon.

Åsa-Hanna (ungdom)- Åsa-Hanna är författaren, milkjökämpen och fredsaktivisten Elin Wägners roman som kom ut 1918. Hon var den andra kvinnan som valdes in i Svenska Akademien. Elin föddes 1882 på ovanvåningen i Privata Elemantarskolan i Lund. Skolan låg vid Vårfrugatan där Botulfsplatsen nu ligger och flyttades senare och är idag det som kallas Spyken. Elin Wägner ligger begravd på Norra Kyrkogården i Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.