På sju platser i centrala Kristianstad sitter nu polisens övervakningskameror. På bilden kommunpolisen Martin Thornell. Foto: Henrik Nordell

Nu övervakas Kristianstad – kriminella ska fångas på bild

Publicerad

För bara några dagar sedan sattes övervakningskamerorna igång i centrala Kristianstad, några timmar efter att en handgranat sprängdes vid gallerian. Polisen hoppas nu att kamerorna både kan förebygga och hjälpa till att utreda brott.

Sju av polisens kameror övervakar nu stadskärnan och två kameror övervakar delar av bostadsområdet Charlottesborg. Där kan ett fåtal polisanställda följa händelserna både i realtid och se på inspelat material i efterhand.

Syftet är att ge invånarna en ökad trygghet, att förebygga brottslighet och att kunna använda det filmade materialet för att utreda brott.

– När det är rån eller liknande så kommer gärningsmännen att fastna på film när de är i centrala delarna. Även om rånet inte sker direkt under en kamera kan man få dem på bild när de springer från platsen eller innan de har maskerat sig. Det ger oss ett bra läge att klara av många brott, säger Martin Thornell, kommunpolis i Kristianstad.

Det har varit en flera månader lång process att få alla kameror på plats. Polisen har behövt får tillstånd från flera fastighetsägare och det har uppstått frågor kring juridiken för hur kamerorna ska användas.

Halv miljon kronor

För några dagar sedan fick polisen i Kristianstad klartecken och kunde trycka på startknappen.

– Ur ett Sverigeperspektiv är vi ändå långt framme i utvecklingen här i region Syd. Många andra lokalpolisområden är bara i planeringsstadiet och försöker komma dit vi är nu. Det har tagit tid, men man ska ha i åtanke att det är sju kamerapaket man satt upp i centrala Kristianstad, säger Martin Thornell.

Kamerorna finansieras av polismyndigheten och kostar sammanlagt cirka en halv miljon kronor. De filmar i 360 grader, kan både zooma och styras manuellt.

Hör Martin Thornell berättar om trygghetskamerorna i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.