Nu sås blommor som ska förbättra pollineringen i lantbruket. Foto: Bernard Mikulic

Så ska fler blommor minska kemikalierna i skånska jordbruk

Publicerad

Just nu pågår blomsådd hos 300 skånska lantbrukare och det kommer att blomma ända till hösten. Men syftet är inte i första hand estetiskt.

Magnus Bengtsson på Valterslunds gård, söder om Tomelilla, kör med den gamla traktorn på en tre meter bred remsa mellan två fält. Han sår blommor för att få fler insekter nära sina grödor.

– Min idé är att jag ska få ut insekterna i fälten för att få grödorna pollinerade. Men jag vill även få in fler nyttoinsekter som agerar predatorer på de insekter som jag inte vill ha i fälten, till exempel bladlöss. Då hoppas jag använda mindre kemiska bekämpningsmedel, säger Magnus Bengtsson.

300 skånska lantbrukare är med

Projektet drivs av Hushållningssällskapet och i år är 300 skånska lantbrukare med. De ska så blommor på en yta motsvarande 500 fotbollsplaner i hela Skåne.

Det ska blomma fram till hösten men även efter blomningen så ger fröer mat till fåglar. Nu sås både ettåriga och fleråriga blommor- exempelvis bovete, solrosor, honungsört och olika sorters klöver.

– På det sättet får vi en kontinuerlig blomning under lång tid. Vissa humlor har korta tungor och andra har långa tungor. Blomflugor har inga tungor. I fröblandningen har vi också tänkt på att vi inte bara ska gynna en art, säger Mattias Hammarstedt, agronom på Hushållningssällskapet.

Stort intresse bland lantbrukare

Intresset för projektet har aldrig varit större. I år kommer mer blommor att sås och Skånefrö har aldrig sålt så mycket av dessa fröblandningar.

Om vädret tillåter kommer det bli fler blommor i landskapet men målet är att öka den biologiska mångfalden.

– Fåglar är till stor del beroende av insekter och då blir det fler fåglar. Jag ville prova detta och om man ser nån effekt av dessa blommor så är det lättare att öka på det efter hand, säger lantbrukaren Magnus Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.