En gång i tiden var röntgen banbrytande forskning – idag är den stora tekniska snackisen artificiell intelligens. Foto: SVT

Så kommer artificiell intelligens förändra vården

Uppdaterad
Publicerad

Det pratas mycket om artificiell intelligens nu och användningsområdena är många. Inom sjukvården nu börjar man använda alltmer AI för att bland annat ställa diagnoser på patienter.

Användingen av artificiell intelligens inom vården är fortfarande i sin linda men experterna ser stora möjligheter i framtiden. Elin Trägårdh är specialistläkare inom nuklearmedicin vid SUS och har följt utvecklingen på nära håll.

– En av datorns fördelar är att den kan hantera stora mängder information och den kan hämta in mycket mer data än vad en människa kan. Datorn sorterar stora mängder data och har hela världens kunskap till sitt förfogande och doktorn använder den informationen på ett klokt sätt och ser till patienten man har framför sig, säger Elin Trädgårdh.

AI bra på att hantera mycket information

Inom vården används idag många slags röntgen och scanners för att upptäcka till exempel cancer, hjärt-, lung- och njursjukdomar eller frakturer. Det ger personalen stora mängder information i form av bilder och här kan AI bli användbart.

– Det kan vara väldigt många bilder och det kan vara jobbigt, svårt och tidskrävande för en läkare att gå igenom alla bilder på ett bra sätt. En dator som orkar räkna på varje pixel i bilderna med hjälp av AI klarar av att behandla informationen, säger Kalle Åström, professor i matematik vid Lunds universitet.

Många användningsområden

Dagens och framtidens AI kommer inom vården också att kunna användas i allt från bokning, dokumentation till journalföring och diagnosticering.

– Jag tror att det gäller att se till att verktygen används tillsammans med personalen inom vården. Jag tror inte att vi på kort sikt kan ersätta nån, säger Kalle Åström.

– Om AI kan användas på ett bra sätt redan hos vårdcentralen så kanske distriktsläkaren kan göra mycket mer avancerade utredningar och behandlingsförslag än idag. Och då kanske inte uppdelningen sjukhus kontra vårdcentral än nödvändig på samma sätt, avslutar Elin Trägårdh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.