Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Arvebro har tidigare arbetat som kompetenskonsult och har nu bestämt sig för att bli lärare. Foto: SVT

Ny utbildning gör det möjligt för Peter, 44, att bli lärare

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten startar de första grundlärarutbildningarna på Malmö universitet där studier kombineras med arbete. För Peter Arvebro, 44, hade läraryrket aldrig blivit aktuellt om det inte varit för den nya utbildningen. – Det här öppnade upp möjligheten för mig, säger han.

Över 1000 personer har sökt den nya lärarutbildningen i Malmö. Peter Arvebro är en av de 40 studenter som börjar på utbildningen i höst.

– Är man mitt i livet och vill skaffa sig en ny utbildning så är det inte jättelätt att börja ta CSN lån fullt ut. Det här erbjuder ju en möjlighet när man både jobbar och studerar på halvtid, säger han.

Sedan oktober i fjol har han arbetat som vikarie på en grundskola och nu får han möjlighet att studera till till lärare och samtidigt fortsätta arbeta på skola.

Högt söktryck

Liknande lärarutbildningar börjar dyka upp på flera håll i landet, bland annat på högskolan i Kristianstad.

Skillnaden i Malmö är att utbildningen börjar med ett års heltidsstudier. Sedan följer fyra år där eleverna kombinerar studier med halvtidarbete på en skola. Universitetet samarbetar med fem kommuner i Skåne som erbjuder eleverna så kallade utbildningsanställningar under studietiden.

– Det har varit väldigt högt söktryck på utbildningen, över fem sökande per plats. Det kan jämföras med två sökande per plats på våra andra lärarutbildningar, säger Anders Olsson, utbildningschef på Malmö universitet.

Nya målgrupper

Han tror att kombinationen med arbete lockar nya målgrupper, exempelvis de som har annan högskoleutbildning sedan tidigare och de som i dag arbetar ute på skolorna, men som obehöriga lärare.

– Det här är något nytt, att man har möjlighet att försörja sig samtidigt som man studerar. Det är ju en enorm lärarbrist och vi behöver vara kreativa och hitta på olika vägar för att bli lärare, säger Anders Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer