Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En berguv sitter och sover på en avsats vid Hardeberga stenbrott. Foto: SVT

Skånes berguvar räknas efter larm om dalande antal

Uppdaterad
Publicerad

Det finns bara 15 berguvsrevir i hela Skåne. I vinter försöker skånska ornitologer hitta fler platser där den stora ugglan trivs och de vädjar till allmänheten om hjälp.
– Det är en fantastisk fågel, så stor och kraftig, säger Arne Hegemann vid Skånes ornitologiska förening.

Berguven tros vara på tillbakagång på många platser i Sverige. I Skåne kan man oftast hitta den på de branta kanterna till ett stenbrott. En känd boplats är Hardeberga stenbrott utanför Lund. En annan är Limhamns kalkbrott.

Efterlyser iakttagelser

Inventeringen i vinter pågår i hela landet eftersom det kommit rapporter från olika håll om att den minskar i antal. Det finns inga entydiga svar på varför det blir allt färre berguvar, men i Skåne verkar beståndet ännu stabilt. 

– Vi vill ta reda på hur läget är så att man kan göra åtgärder om det skulle behövas, säger Arne Hegemann.

Skånes ornitologiska förening vill gärna ha in rapporter från privatpersoner som sett eller hört berguv. Men platserna kommer att hållas hemliga.

– De är så känsliga mot störningar under häckningstiden, så vi vill inte att människor ska störa dem därför berättar vi inte var de finns, säger Arne Hegemann.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer