Panadda Changmanee är projektledare för projektet Thaiwise. Foto: Bernard Mikulic

Så ska thailändska kvinnor få hjälp in i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt projekt vill få thailändska kvinnor i Malmö mer medvetna om sina rättigheter i Sverige.

Under tre månader har personer knutna till projektet aktivt sökt upp kvinnor som arbetar på till exempel thailändska restauranger och massagesalonger för att höra hur deras verklighet ser ut.

Panadda Changmanee är projektledare för projektet som går under namnet Thaiwise.

– De fleta thailändska kvinnor som kommer hit kommer för att gifta sig och när man inte kan språket så väljer dessa kvinnor att arbeta där de inte behöver kunna svenska. Till exempel på restauranger eller massagesalonger som drivs av thailändare. När de inte kan språket så blir de väldigt sårbara, säger hon.

Malmö först ut

Malmö är först i Sverige med att engagera och söka upp thailändska kvinnor för att hjälpa och ge information.

– Vårt mål är att hjälpa thailändska kvinnor att få tillgång till samhällstjänster, som utbildning och sjukvård. Många kvinnor är tveksamma till att använda dessa tjänster för att de inte vet sina rättigheter och på grund av språkbarriärer. Vi vill ge dessa kvinnor makt att resa sig, säger Panadda Changmanee.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.