Sex personer har åtalats för de våldsamma upploppen i Malmö. Nu startar rättegången. Foto: TT

Nu startar rättegången efter våldsamma Malmöupploppet

Uppdaterad
Publicerad

Busskurer krossades, lyktstolpar vältes och polisfordon utsattes för skadegörelse. Sex personer har kunnat pekas ut upploppet i Rosengård som följde efter en uppmärksammad koranbränning. Nu ställs de inför rätta i Malmö tingsrätt.

I slutet av augusti initierade Rasmus Paludan, partiledare för det danska partiet Stram Kurs, en koranbränning i Malmö som genomfördes utan polisens tillstånd. Provokationen filmades och lades ut på nätet, något som väckte starka känslor och till slut urartade.

Förundersökningar har lagts ner

Sedan dess har fem män och en kvinna, en i 30-årsåldern och resten mellan 16 och 17 år, åtalats för våldsamt upplopp. Samtliga är bosatta i Malmö. I två ytterligare fall, varav ett rör en person under 15 år, har förundersökningen lagts ner.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Åtalas också för andra brott

Misstankarna kring upploppet kommer att tas upp i rätten först på fredag. Rättegångens första dag är vikt åt andra åtalspunkter mot en av de misstänkta. Det rör den 30-årige mannen, som utöver upploppet misstänks för blåljussabotage och försök till sådant vid tre olika tillfällen, varav ett sabotageförsök ska ha inträffat utanför Rättscentrum i Malmö i början av augusti.

Så här rapporterade vi när åtalet kom:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet