Christina Odenberg, senaste kyrkoherde i Skanör-Falsterbo, är kritisk mot hur Svenska kyrkan hanterade flyktingskrisen hösten 2015. Foto: Gunilla Fritze/SVT

”Man måste kunna fightas också”

Publicerad

Sveriges första kvinnliga biskop, Christina Odenberg, slutar efter 50 år i kyrkans tjänst. Hon gör det genom att ge sig in i flyktingdebatten där hon tycker att kyrkan ska vara självkritisk.

– Vi har sagt välkomna, välkomna men vi har inte kunnat ta emot dem, säger hon.

Christina Odenberg pratar om flyktingarna som kom till Sverige för ett par år sedan. 2015 tog Sverige emot 163.000 asylsökande. De flesta under andra halvåret.

Den förra biskopen i Lund stift och numera tillförordnad kyrkoherde i Skanör-Falsterbo i några dagar till är kritisk.

– Jag tycker att kyrkan har ställt upp och hjälpt till, men jag saknar de grundläggande strukturella frågorna kring vad som är möjligt och vad som inte är möjligt. Om vi hade gett oss tid till det precis i början (sommaren 2015, red anm) när hela ruschen kom så hade vi kanske kunnat ta emot folk på ett bättre sätt än vad vi gjorde, säger Christina Odenberg.

”Får haksmällar ibland”

Hon säger att det är hennes personliga uppfattning, men när hon den 31 januari lämnar sitt sista uppdrag som anställd i kyrkan har hon inte sagt sitt sista ord i en aktuell och kontroversiell fråga.

– Är man en sådan som sticker ut hakan får man haksmällar ibland. Det ingår men man måste kunna fightas också, säger Christina Odenberg.

Första kvinnliga biskopen

Christina Odenberg blev landets första kvinnliga biskop 1997 och flyttade till Lund för att ta hand om stiftets 166 församlingar och en hel del konflikter. När hon gick i pension 2007 skulle hon få ägna mer tid åt sina kapplöpningshästar på Jägersro, resor och att läsa böcker.

Då trodde hon inte att hon skulle jobba mer inom kyrkan, men så blev det sex månader till som tillförordnad kyrkoherde i Skanör-Falsterbo.

Det är drygt 20 år sedan Christina Odenberg senast arbetade som församlingpräst, innan hon blev biskop och flyttade till Lund.

– Prästarbetet är det viktigaste i kyrkan, man kommer nära människor i sorg och glädje och det har varit fantastiskt roligt, säger Christina Odenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer