Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg Hansa. Foto: Privat/TT

Nu tändas tusen juleljus – och bränderna eskalerar

Uppdaterad
Publicerad

När det blir mörkt och ruggigt ute vill många tända ljus och mysa hemma. Med det ökar risken för bostadsbränder och väldigt få har bra koll på hur de ska agera om olyckan är framme.

Jämfört med en snittmånad ökar antalet bostadsbränder med 40 procent under december och januari.

– På ett helt år beror ungefär fyra av tio bostadsbränder på levande ljus, och en stor andel av dem sker runt lucia och jul, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg Hansa.

Allt handlar om försiktighet

Enligt honom är det viktigaste man kan göra att förbereda sig. Brandvarnaren bör testas en gång i månaden, men enligt undersökningar som Trygg Hansa gjort testar ungefär bara varannan person sin brandvarnare över huvud taget. Man borde även ha både en brandsläckare och brandfilt hemma för att släcka isolerade bränder.

– Allt handlar om att man ska vara försiktig. Ha inte ljusen i en hylla, glöm inte spisen på och ha inte mossa i advensljusstaken, säger Håkan Franzén.

För att förbereda sig behöver man även gå igenom hur man ska utrymma om det skulle börja brinna. Håkan Franzén säger att det är viktigt att hela familjen är med och övar, att man sätter igång brandvarnaren och övar på att ta sig ut och samlas upp på en bestämd plats.

– När man har en fullt utvecklad brand får man panik. Folk börjar irra runt irrationellt, därför är det viktigt att föräldrar vet hur de ska göra synkroniserat, vem som tar vilket barn och var man ska ses, säger Håkan Franzén.

”Liv går före egendom”

Om man tror att elden går att släcka kan man självklart försöka det, enligt Håkan Franzén. Men det beror på vilket skede branden är i.

– Liv går före egendom. Hus går att bygga upp men människoliv kommer inte tillbaka, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.