Valprånet tas nu upp i hovrätten över Skåne/Blekinge. Foto: Lasse Ottosson

Nu tas valprånet upp i hovrätten – 27-åringen vill bli frikänd

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen startade rättegången i hovrätten i det uppmärksammade valprånet utanför Kristianstad. Både åklagare och advokat har överklagat tingsrättens dom.

Den 9 januari tog sig maskerade gärningsmän in på en kennel i Önnestad utanför Kristianstad. Kennelägaren sprejades med rödfärg, blev brutalt nedslagen och bunden med silvertejp. Därefter stal rånarna sex av hennes valpar.

I Kristianstad tingsrätt dömdes en 27-årig man till fem års fängelse för grovt rån. En 34-årig misstänkt medhjälpare blev samtidigt frikänd av tingsrätten.

Både 27-åringens försvarsadvokat och åklagaren har överklagat domen och nu prövas den i hovrätten. På onsdagen inleddes rättegången där förhandlingarna pågår under två dagar.

Det finns flera bevis som binder 27-åringen till rånet. Mobiltrafiken visar att han har befunnit sig i Kristianstad vid råntillfället. Hans DNA har också återfunnits på buntband i hundstallet.

Besökte kenneln innan rånet

Enligt försvarsadvokaten Kristoffer Ståhl har 27-åringen gett en trovärdig förklaring till varför hans DNA hittades på platsen. Han besökte nämligen kenneln några veckor innan rånet för att kolla på en hund och då kan hans DNA ha gjort avtryck i stallet.

Ytterligare ett bevis från försvarsadvokaten är kennelägarens vittnesmål om att gärningsmannen inte pratade med skånsk dialekt. 27-åringen däremot pratar skånska.

– Jag har ett stort förtroende för hovrätten och tror och hoppas att de gör en rättvis prövning och frikänner min klient från grovt rån, skriver advokaten Kristoffer Ståhl i ett sms till SVT Nyheter Skåne.

27-åringen nekar till brott och vill nu bli helt frikänd av hovrätten. Han vill också slippa betala skadestånd till kennelägaren.

Kräver fängelsestraff

För den friade 34-åringen har åklagaren inte lämnat in några nya bevis, men vill att mannen ska dömas till fängelse för grovt rån.

– Min klient är friad på goda grunder och jag kan inte se att hovrätten skulle vända på det. Det finns inga bevis som binder honom till gärningen, säger Rickard Fagerberg, 34-åringens advokat.

Den sista rättegångsdagen i hovrätten hålls den 27 augusti. Därefter avkunnas domen. SVT Nyheter Skåne har sökt åklagaren Christofer Ramkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

valprån

Mer i ämnet