Röntgenapparater i vissa ambulanser ska ge snabbare strokebehandling. Foto: SVT

Unik strokeambulans kan stationeras i Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

I Södra sjukvårdsregionen ser man över möjligheterna att köpa in ambulanser med en speciell typ av röntgenapparater för att snabbare kunna ge behandling till patienter som fått stroke.

När en patient får stroke är tiden avgörande. Tid till en röntgenapparat och i slutändan tid till relevant behandling. Därför vill nu Södra sjukvårdsregionen, där Region Skåne, Blekinge, Kronoberg och de södra delarna av Halland ingår, se över möjligheterna att köpa in så kallade strokeambulanser.

En typ av ambulans med möjlighet till röntgen direkt på plats. 

– Då kan man se direkt vilken typ av stroke det är, om det är en blödning eller en propp. Då kan man sätta in propplösande behandling direkt och få reda på vilket sjukhus man ska ta sig till, säger Jesper Petersson, som är verksamhetschef för bland annat neurologi på Skånes universitetssjukhus.

Viss behandling ges bara i Lund

I södra Sverige görs viss typ av proppbehandling bara i Lund. Det gäller dem som fått mycket stora proppar och för den här patientgruppen hade en snabbare röntgenbild gjort att man sluppit mellanlanda på ett annat sjukhus.

– Den stora vinsten finns om du kan behandla väldigt tidigt, säger Jesper Petersson.

Flera frågetecken

Samtidigt är det många frågetecken kvar kring hur en sådan ambulans skulle användas. Till exempel är frågan om den borde finnas i mer tätbefolkade områden där det finns fler potentiella patienter, eller längre ut på landsbygden med färre patienter men långt till vård.

Ytterligare ett frågetecken är hur ambulansen och personalen som bemannar den skulle användas när de inte åker på strokelarm. Ska de åka på andra typer av larm eller kanske användas i den dagliga vården? Något som det nu räknas på vid Malmö universitet.

– Tittar man ur ett jämlikhetsperspektiv så är det framförallt i de områdena där det är långt till behandling som en sådan ambulans gör mest nytta, säger Johan Holmgren som är docent i datavetenskap.

Vill lägga fram förslag till nästa år

Ännu är inga strokeambulanser inköpta och inga politiska beslut tagna. Men verksamhetschef Jesper Petersson är positiv till framtiden för den här typen av vård.

– Vi hoppas på att vi redan nästa år kan lägga fram ett förslag som är vettigt och noggrant ekonomiskt beräknat och som visar på att det här gör nytta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.